Oslabující rubl poslal realitní Immofinanz do ztráty 30 mil. eur

18.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Oslabující rubl působí problémy i realitním společnostem, které působí na ruském trhu. Středoevropská realitní skupina Immofinanz Group se kvůli tomu v první polovině finančního roku 2014/2015 propadla do ztráty 30,2 milionu eur (833,5 milionu korun) proti zisku 165 milionů eur (23 miliard korun) o rok dříve. Kvůli ruské krizi výrazně propadla cena akcií, takže firma přistoupí k jejich zpětnému odkupu, informovala dnes společnost ČTK.

\"Hlavním důvodem propadu do ztráty je přecenění investičního majetku skupiny úpravou směnných kurzů, které odráží snížení hodnoty realit ve východní Evropě, především v Rusku, ale také v Polsku a České republice,\" uvedla firma. Přecenění snížilo čistý zisk společnosti o 75 milionů eur (2,07 miliardy korun). Tato účetní operace nemá podle skupiny žádný vliv na hotovost.

Immofinanz Group připomněla, že rubl od počátku roku 2014 do prvních prosincových dnů sestoupil téměř o 40 procent. \"Tento vývoj měl rovněž dopad na náš obchod v Rusku a potažmo by mohl mít vliv silnější, než jsme očekávali, na naše provozní výsledky v nadcházejících čtvrtletích, jestliže dojde k rozšíření krátkodobých dočasných snížení plateb nájmu a k možnému dalšímu poklesu směnného kurzu,\" uvedl výkonný ředitel Immofinanz Group Eduard Zehetner.

Immofinanz nájemníkům v moskevských obchodních domech, kteří platí nájem v eurech či dolarech, dočasně snížili platby nájemného. To jim má pomoct snížit vysoké náklady způsobené oslabováním rublu. \"V této politice dočasného snížení plateb budeme muset pokračovat,\" podotkl Zehetner s tím, že v blízké době neočekává výraznější zlepšení situace v Rusku. Přesto se z ruského trhu skupina stahovat nechce, naopak prý bude pokračovat v oceňování nových investic.

Problémy v Rusku už mají dopad na hodnotu celé skupiny, protože její akcie výrazně oslabily. Výkonná rada a dozorčí rada Immmofinanz AG proto rozhodla zpětně vykoupit více než deset milionů akcií skupiny. \"Prudký pokles ceny akcií Immofinanz kvůli ruské krizi a související značné snížení hodnoty čistého jmění poskytují atraktivní příležitost ke zpětnému odkupu našich vlastních akcií,\" uvedl Zehetner.

Středoevropská realitní investorská skupina Immofinanz Group, která je kótovaná na vídeňské a varšavské burze, působí v Rakousku, Německu, Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Polsku a Rusku. Vlastní více než 470 realit s účetní hodnotou 6,8 miliardy eur. V tuzemsku firma vlastní 28 nemovitostí s celkovou účetní hodnotou 521,2 milionu eur včetně jednoho rozestavěného a třech připravovaných projektů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK