Francouzský magnát Niel koupí švýcarského operátora Orange

18.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. prosince (ČTK) - Francouzský telekomunikační magnát Xavier Niel se dohodl na koupi švýcarského mobilního operátora Orange Switzerland. Nielova investiční společnost NJJ Capital koupí trojku švýcarského mobilního trhu za 2,8 miliardy švýcarských franků (64,2 miliardy Kč). Oznámila to dnes investiční skupina Apax Partners, která Orange Switzerland vlastní.

Pro miliardáře, který ve Francii založil telekomunikační skupinu Iliad a letos se pokoušel vstoupit na americký trh, znamená ohlášená transakce další expanzi. Orange Switzerland má zhruba 2,2 milionu klientů a roční výnosy 1,3 miliardy franků. Disponuje 20 procenty švýcarského trhu a je těsně za operátorem Sunrise, který má nyní 21 procent trhu.

Apax koupil Orange Switzerland v roce 2012 a uvažoval o možnosti spojit jej se společností Sunrise, podobně jako to plánovali předešlí vlastníci obou firem. Apax Partners vytěží z investice do operátora více než stoprocentní výnos, sdělila agentura Reuters.

Niel, který má v Iliad 55 procent, vstoupil na francouzský komunikační trh se značkou Free, která nabízí balíky telekomunikačních, internetových a televizních služeb. Nástup Free vedl ve Francii k cenové válce.

Iliad letos nabídla převzetí americké divize německého operátora T-Mobile, její nabídka ale neuspěla. V dubnu získal Niel 55 procent hlavního monackého operátora Monaco Telecom, za což zaplatil 322 milionů eur (8,9 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK