Americké akcie díky Fedu pokračují v silném růstu

18.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Americké akcie pokračují v silném vzestupu a jejich hlavní indexy získávaly v polovině dnešního obchodování zhruba jedno a půl procenta. Wall Street nadále těží ze středečního vyjádření americké centrální banky (Fed) k úrokovým sazbám, trhu ale rovněž prospívá zotavování cen ropy.

Dow Jonesův index byl kolem poledne místního času (18:00 SEČ) na 17.616 bodech s přírůstkem 1,5 procenta. Širší index S&P 500 rostl stejným tempem na 2043 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite přidával zhruba 1,6 procenta na 4716 bodů.

Index S&P 500 ve středu zpevnil o zhruba dvě procenta a zaznamenal nejsilnější jednodenní nárůst od loňského října. Fed po svém zasedání signalizoval budoucí zvýšení úrokových sazeb, slíbil však, že bude při rozhodování o termínu tohoto kroku \"trpělivý\". Rozptýlil tak obavy investorů, že by vzhledem k příznivému vývoji americké ekonomiky mohl zvyšování úroků uspíšit.

Ceny ropy dnes pokračovaly v zotavování z minim za pět a půl roku, což posílilo akcie ropných společností. Exxon Mobil zpevnil o dvě procenta a index sektoru energetiky stoupl o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK