Summit EU podle Tuska podpořil vznik fondu strategických investic

18.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. prosince (zpravodajové ČTK) - Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie dnes na summitu v Bruselu vyzvali k co nejrychlejšímu vzniku Evropského fondu strategických investic (EFSI). Po první části jednání vrcholné schůzky to v nahraném vystoupení oznámil nový předseda Evropské rady Donald Tusk. Evropská komise chce konkrétní podobu návrhu představit už v lednu, prostřednictvím EFSI by v příštích třech letech mělo do evropské ekonomiky přitéci až 315 miliard eur (8,7 bilionu korun).

Lídři zemí EU dnes také podle Tuska připomněli potřebu strukturálních reforem a pokračující snahy o rozumné hospodaření s veřejnými prostředky. \"Tato trojice společně tvoří naši strategii ke zrychlení ekonomické obnovy,\" prohlásil někdejší polský premiér, pro kterého je nynější summit ve funkci \"unijního prezidenta\" prvním.

Podle Tuska se dnes premiéři a prezidenti dohodli také na pracovní náplni EU v následujících měsících. Předseda Evropské rady v této souvislosti zmínil energetickou unii, jednotný digitální trh či dokončení dohod o volném obchodu. Tusk v krátkém videovystoupení přímo nejmenoval nyní vyjednávanou významnou smlouvu o volném obchodu EU a USA, podle diplomatů se ale právě o ní dnes lídři unijních zemí bavili. Dnešní jednání také podle Tuska zdůraznilo potřebu zlepšit řízení měnové unie a posílení boje s těmi, kdo se vyhýbají placení daní.

Po ekonomické problematice je druhým z témat summitu, které nyní lídři osmadvacítky probírají u večeře, otázka ukrajinské krize a budoucnosti vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem.

Vzhledem k dosavadní rychlosti dnešního jednání se zatím zdá, že program summitu zvládnou prezidenti a premiéři zemí EU vyčerpat už dnes večer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK