ČR má šanci využít některé z dosud nevyčerpaných fondů EU

19.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. prosince (zpravodajové ČTK) - Česku se otevírá možnost dočerpání některých nevyužitých peněz z fondů Evropské unie pro léta 2007 - 2013. Českým novinářům to v noci na dnešek v Bruselu řekl premiér Bohuslav Sobotka po skončení summitu EU. ČR podle něj spolu se Slovenskem během jednání prosadila závěr vyzývající Evropskou komisi k tomu, aby se spolu se členskými státy pokusila dospět k co nejvyššímu využití dosud nevyčerpaných peněz.

\"Komise dostala za úkol, aby hledala řešení proto, aby ty stávající evropské programy (pro období 2007 - 2013) mohly být maximálně dočerpány,\" prohlásil český premiér po jednání prezidentů a premiérů členských států unie. Podle něj začnou česká ministerstva okamžitě jednat s EK, aby s ní konzultovaly možnou záchranu některých nevyčerpaných peněz. Jen za letošní rok jde podle Sobotky o přibližně 20 miliard korun. Nejde však podle něj o prodloužení doby ani navýšení dosavadní hodnoty financí určených na jednotlivé projekty.

Další ze závěrů vrcholné schůzky se týká dlouhodobých projektů zahájených v minulém rozpočtovém období a pokračujících do toho současného. \"Podařilo se nám prosadit odkaz na možnost financování dlouhodobějších projektů v nové finanční perspektivě,\" uvedl Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK