Čekají bitcoin zlaté časy?

19.12.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Technologická firma Microsoft udělal krok směrem k virtuální měně bitcoin, který může znamenat zásadní zlom v dalším rozšíření této virtuální měny.

Microsoft oznámil, že se spojil s americkou společností BitPay, která je světově největší poskytovatel plateb v bitcoinu. Důvodem tohoto kroku je snaha umožnit zákazníkům Microsoftu platit prostřednictvím cryptoměny za používání jejich on-line účtů a některých produktů. Společnost věří, že množství nákupů v bitcoinu do budoucna dále poroste. Eric Lockard, viceprezident Microsoft Store, uvedl, že i když se o digitální měny zajímají prozatím hlavně nadšenci, jejich využití se brzy dostane i mezi širokou veřejnost.

Sama společnost však bitcoin přijímat nebude. Tento krok bude zajišťovat právě BitPay, která cryptoměnu převede na dolary. Ty jsou následně převedeny na účet Microsoft v hodnotě původní transakce. Microsoft na svém blogu uvedla, že pro tuto chvíli je možnost nakupovat v bitcoinech omezena na obsah Windows Store a to především na digitální obsah jako je hudba, videa a aplikace. Na operační systémy, produkty Office a hardware se tato možnost zatím nevztahuje.

S bitcoiny jako elektronickou měnou se začalo obchodovat v roce 2009. Je vytvářena matematickým výpočtem na speciálních počítačích a lidé si ji ukládají do digitální peněženky. Její hodnota na konci roku 2013 činila téměř 1 140 amerických dolarů.

Graf: Denní kurz bitcoinu za dolar

20141219_bitcoin

Zdroj: Bloomberg

I přesto, že cena bitcoinu od té doby postupně klesá a aktuálně činí 316 dolarů za jednotku, tak počet podniků, které jí přijímají jako platební variantu za poskytované zboží a služby, roste. Mimo Microsoft se mezi velké společnosti, které jí začaly využívat, řadí například výrobce počítačů Dell, společnost zaměřená na cestování a rezervace Expedia nebo charitativní organizace United Way. Jediná větší společnost než je Microsoft, která se začala zajímat o platby v bitcoinech, je Apple. Její postup je však v tomto směru zatím pomalejší a mluvčí Applu podniknuté kroky zatím odmítá komentovat.

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum

Štítky:

Autor článku

Petr Habiger


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE