Nezaměstnanost na Slovensku klesla na čtyřleté minimum

19.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v listopadu klesla desátým měsícem po sobě a dosáhla čtyřletého minima. Bez práce v zemi pod Tatrami bylo 12,25 procenta obyvatel, zatímco v říjnu nezaměstnanost dosáhla 12,35 procenta. Na tiskové konferenci to dnes řekl šéf slovenského ústředí práce Marián Valentovič, jehož instituce zastřešuje slovenské pracovní úřady.

Vysoká nezaměstnanost, která se dlouhodobě drží nad průměrem EU, patří k největším problémům slovenské ekonomiky. Lidí bez práce v zemi výrazně přibylo po propuknutí globální ekonomické krize, kdy řada podniků začala propouštět.

Ještě na začátku loňska míra nezaměstnanosti v zemi činila téměř 15 procent; k jejímu snížení podle ekonomů přispěl růst ekonomiky a změna metodiky vykazování nezaměstnanosti.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v listopadu na Slovensku dosáhl 330.517 lidí. Oproti minulému roku to představuje pokles zhruba o 33.700 nezaměstnaných.

Slovenská centrální banka v poslední prognóze odhadla, že míra nezaměstnanosti bude letos a v příštích dvou letech klesat rychleji, než banka původně čekala. K lepšímu vývoji na slovenském trhu práce by mělo pomoci očekávané zrychlování tempa ekonomického růstu země.

boa ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK