Ministerstvo chce zvýšit zdanění hazardu až na dvojnásobek

19.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí chce zvýšit zdanění hazardu u živého hraní a technických her, což jsou hlavně hrací automaty, na dvojnásobek, tedy 40 procent. Pro loterie a kurzové sázky má nově platit sazba 35 procent, uvedla na dnešní tiskové konferenci náměstkyně ministra financí pro daně a cla Simona Hornochová. Nyní provozovatelé hazardu platí jednotnou dvacetiprocentní daň pro všechny druhy her.

Zvýší se také paušální platba za jeden hrací přístroj u takzvaných technických her ze současných 20 tisíc korun ročně na 40 tisíc korun. Kromě toho budou provozovatelé hazardu i nadále platit 19procentní daň z příjmů fyzických osob. Beze změny zůstane také osvobození provozování všech typů her od DPH bez možnosti jejího odpočtu.

Už v říjnu ministerstvo představilo návrh zákona o hazardu, který výrazně zpřísňuje podmínky pro tento druh činnosti. Návrh omezuje hlavně hrací zařízení, automaty by měly zmizet z restaurací, hospod, barů či čerpacích stanic. V malých obcích do 5000 obyvatel by měla být jen jedna herna, v rámci takzvaných soudních okresů norma povoluje maximálně čtyři automaty na tisíc obyvatel.

Zavádí se také centrální monitorovací systém a registr hráčů, který má znemožnit účast na hře některým skupinám lidí. Naopak povoluje internetové sázení společnostem se sídlem v některé zemi EU a obcím umožňuje rozhodovat o hazardu na svém území.

Zákon o hazardu i nové daňové sazby by podle ministerstva měly platit od 1. ledna 2016.

Jen loni Češi prosázeli celkem 123,9 miliardy korun, což je meziročně o 0,9 procenta méně. Nejvíce z toho 51,4 miliardy korun připadlo na interaktivní videoloterijní terminály, což představuje 41,5 procenta všech vložených peněz. Na výhrách se jim vrátilo 95,3 miliardy korun. Provozovatelům her tak zůstalo 28,6 miliardy korun, z nichž platili výše uvedené daně a odvody.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK