České dráhy přebírají 50 starších vagonů od rakouských ÖBB

20.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - České dráhy za 14,4 milionu eur (398 milionů Kč) přebírají 50 starších vagonů od rakouského státního dopravce Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). Vozy využijí hlavně pro dálkové vlaky z Prahy do Žiliny a Budapešti a mezi Bohumínem a Břeclaví. Informaci serveru iDnes.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Podle serveru chtěl ojeté vagony také konkurenční český soukromý dopravce RegioJet, České dráhy ho ale přeplatily.

\"Vozy v těchto dnech postupně přebíráme. Zhruba třicítka z nich bude hned nasazena do provozu zatím jako posily,\" uvedla Šubová. Použitím rakouských vagonů na spoje do Žiliny, Budapešti a z Bohumína do Břeclavi získají České dráhy volné vozy, se kterými počítají třeba na vlaky mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

Z padesátky rakouských vozů je 41 osobních, 12 z nich je pro pasažéry v první i druhé třídě, zbytek jen pro druhou. Další čtyři vagony jsou restaurační a pět je autovozů, popsala mluvčí. Podle serveru iDnes dosud jezdily ve vlacích InterCity a EuroCity rakouských drah.

České dráhy včetně posledních 50 vozů koupily od rakouských ÖBB dosud 130 použitých vagonů. V Rakousku vozy pořizují od roku 2011. Letos na jaře chtěly od rakouských drah získat 80 vozidel, jejich část ale před uzavřením dohody mezi ČD a ÖBB koupil RegioJet podnikatele Radima Jančury. Český státní dopravce tak nakonec dostal jen 25 osobních rychlíkových vozů a devět lehátkových vagonů pro noční vlaky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK