Investiční diamanty: stabilní luxus, který překovává inflaci

22.12.2014 | , D.I.C. a.s
Komerční sdělení


Poptávka po fyzických komoditách neustále roste. Podle fáze hospodářského cyklu převládá touha po zhodnocení nebo ochraně kapitálu. Investiční diamanty stabilně překonávají inflaci, přičemž investorům šetří nervy v období krizí.

Poptávka po investičních diamantech představuje méně než 5 % celkové hodnoty broušených diamantů. Potenciál trhu vynikne především ve srovnání s investiční poptávkou po vzácných kovech jako je zlato a palladium. 

Ochrana kapitálu a omezení cenových výkyvů

Investice do vzácných kovů jsou motivovány dvěma faktory: maximalizací výnosu a zajištěním. Investoři vyhledávající výnos, doufají ve zhodnocení vyšší, než dosáhl trh jako celek. Investoři hledající zajištění hledají stabilního uchovatele hodnoty, který ochrání jejich kapitál nebo alespoň zmírní cenové výkyvy jejich portfolia. Podle toho, v jaké  se nacházíme fázi ekonomického cyklu, převládá jeden či druhý model.

Po krizi v roce 2008 výrazně vzrostla poptávka po komoditách, zejména pro drahých kovech. Ačkoliv investoři vyhledávali především cenné papíry, jako jsou ETF fondy a podobně, ještě rychleji rostla poptávka po fyzických aktivech.

Stabilní překonávání inflace

Následující graf zobrazuje vývoj ceny broušených diamantů v období 2009-2014 ve srovnání s cenami stříbra, zlata, platiny, železné rudy a s inflací. 

Clipboard01_2

Stabilita ceny broušených diamantů vynikne také v prostém porovnání cenové volatility 

Clipboard02

(volatilita za období 2009-2014):

Clipboard03

Luxus ve spojení s ochranou kapitálu

Investoři, kteří vyhledávají zajištění pro inflaci, mohou nalézt v investičních diamantech, jejichž cena vykazuje historicky nízkou míru volatility a přitom pohodlně překonává míru inflace, vhodnou příležitost. Od roku 2009 rostla cena broušených diamantů v průměru o 5 % ročně.

Některé diamanty, především kameny o 3 karátech, pak rostly ještě vyšším tempem. Pro příklad můžeme uvést 3 karátový (barvy E-I v čistotě IF), které zhodnocovaly v průměru o 6,4 až 7,8 % ročně. Velmi dobře si vedly také barvy D-I v čistotě VVS1, kde bylo dosaženo průměrné roční zhodnocení 5,4 - 7,0 % ročně. Ve vlastní kategorii pak stojí 3 ct D IF kámen, který dosáhl úctyhodného pětiletého zhodnocení ve výši 61%, tedy v průměru 12,2% ročně.

Ve srovnání se stříbrem ve stejném období byly cenové výkyvy diamantů jen 12procentní, což je 2,8krát méně, než cenové výkyvy stříbra a 1,6krát méně než cenové výkyvy zlata. 

Navíc diamanty odlišuje od vzácných kovů jedna zásadní emoce: mají status skutečně luxusního zboží.


Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení