Francouzský Alstom dostal v USA rekordní pokutu kvůli korupci

22.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Washington 22. prosince (ČTK) - Francouzská strojírenská firma Alstom zaplatí pokutu 772 milionů dolarů (17,4 miliardy Kč), aby urovnala obvinění amerických úřadů z korupce úředníků kvůli zakázkám v Číně a dalších asijských zemích. Je to nejvyšší pokuta, jakou kdy Spojené státy uložily podnikům za porušení zahraničních protikorupčních zákonů, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo spravedlnosti vinilo francouzskou firmu z toho, že podplácela vládní činitele, aby získala zakázky v Číně, Indonésii a Indii.

Divizi Alstomu a dva zaměstnance dnes z podplácení úředníků obvinil i britský úřad SFO, který vyšetřuje závažné případy podvodů a korupce. K údajné korupci prý docházelo od roku 2002 během následujících zhruba osmi let.

Divize pro výrobu elektrárenských turbín byla pod ohromným tlakem, zčásti kvůli vyšetřování možné korupce, ale i kvůli propadu zakázek a finančním těžkostem. Alstom se v červnu dohodl na prodeji většiny energetické divize americkému koncernu General Electric Company. Transakce má tomuto důležitému francouzskému podniku umožnit zaměřit se spíše na jeho menší dopravní divizi, která vyrábí třeba rychlovlaky TGV.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK