Porostou ceny bydlení?

17.12.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Bydlení je oblast života, která se dotýká nás všech. Přemýšlíte o koupi nebo prodeji bytu či domu? Zajímají Vás ceny a trendy v oblasti rezidenčního bydlení? Pak jste na správné adrese!

V letošním roce si Regionální rozvojová agentura jižní Moravy objednala u Realitní akciové společnosti REAL SPEKTRUM vypracování zprávy o situaci na realitním trhu v Brně. Přinášíme Vám výsledky šetření, které se týkají oblasti rezidenčního bydlení.

Stavební pozemky

V Brně dlouhodobě převyšuje poptávka nad nabídkou na trhu stavebních parcel. Důvodem je především geografická poloha města, která neposkytuje dostatečné příležitosti k dalšímu rozvoji. 
Rostoucí poptávka je především vyvolána výhodnými způsoby financování bydlení. Rekordně nízké sazby hypotečních úvěrů a relativně snadná dostupnost úvěrů ze stavebního spoření podporují vysokou poptávku po bydlení. Převis poptávky nad nabídkou způsobuje zvýšení cen, které je nadále podpořené inflačními tlaky způsobené růstem ekonomiky.

Základní parametry poptávky:

  • lokalita
  • velikost stavebních parcel
  • dostupnost městské hromadné dopravy
  • infrastruktura
  • občanská vybavenost

Rozvoj výstavby v oblasti rezidenčních staveb je podpořen vstupem developerů, kteří míří do regionů a hledají pilotní projekty ve velkých městech.

 

Zdroj: REAL SPEKTRUM

 

Byty

Nová výstavba

Rostoucí aktuální nabídka regionálních projektů udržuje poměrně stabilní ceny do cca 26 000 Kč/m2. Inflační očekávání, odhad vývoje úrokových sazeb, podpořené přechodem komplexních dodávek do základní sazby DPH, by měl umožnit růst cen v následujících dvou letech až do výše 30 000 Kč/m2.
Dříve převládala poptávka po bytech 1+1 (1+KK). Vývoj nabral směr k nákupům nových bytů do vlastnictví velikostní dispozice 2+1.
Město Brno do budoucna plánuje především výstavbu půdních vestaveb a domů s pečovatelskou službou pro seniory. Způsoby financování těchto staveb jsou především: státní dotace, půjčky ze státního fondu bydlení a příjmy z ostatních činností městských částí.

Původní bytová výstavba

Bytový fond města Brna zahrnuje celkem 155 tisíc bytových jednotek. Čtyřicet procent z nich je starší 60 let a vyžaduje modernizaci.
Dlouhodobě pozorujeme snížení poptávky po sídlištních bytech. Výrazný cenový pokles byl především způsoben nenaplněným očekáváním v závislosti na vstupu do EU. Stabilizaci cen očekáváme na úrovni, která panovala v letech 2002 a 2003. Nabídka původní cihlové zástavby je omezená a je diferencovaná dle kvality, lokality a dalších parametrů.
Domy s regulovaným nájemním jsou zatím stagnující tržní segment. Od roku 2003 neexistuje žádný předpis, který by upravoval výši nájemného. Veškeré změny musí být dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem. Deregulace nájemného by zajisté přispěla rozvoji trhu.

 

 Zdroj: REAL SPEKTRUM

 

Rodinné domy

Existující zástavba

Stejně jako v případě parcel, poptávka převyšuje nabídku původních, starších rodinných domů. Ceny jsou znova diferencované dle základních parametrů, které se od bydlení očekávají. Jedná se především o umístění a kvalitu staveb. Zájem je především o levnější starší rodinné domy, v cenovém rozpětí mezi 2 – 3 mil. Kč. Obtížně prodejné jsou novější, luxusnější domy v přilehlých městských oblastech.

Nová developerská výstavba

Nemožnost významného růstu nové developerské výstavby je především způsoben nedostatkem stavebních pozemků. Tím zůstává neuspokojena i poptávka po novém bydlení. I přes tento fakt jsou ceny nových staveb poměrně stabilizované. Důvodem je především limit koupěschopné poptávky. Do budoucna se očekává růstový trend v závislosti na kvalitě a lokalitě rodinných domů.

 Zdroj: REAL SPEKTRUM

 

Rekreační objekty

V poslední době dochází k znovuoživení poptávky po rekreačních objektech, která se soustřeďuje na nemovitosti do 500 000 korun. Nejžádanější lokality jsou v okolí Brna, Brněnské přehrady, vodních toků, v blízkosti lesních porostů či zahrádkářských kolonií. Tradiční zůstává poptávka po Vysočině.

Zdroj: REAL SPEKTRUM a.s..

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ