Akcie v USA zpevnily, Dow Jones i S&P 500 jsou na rekordu

26.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. prosince (ČTK) - Americké akcie uzavřely týden růstem a jejich hlavní indexy se vyšplhaly na nová historická maxima. Objemy obchodů ale byly slabší, protože část obchodníků má kvůli vánočním svátkům volno. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, který se vůči japonskému jenu dostal nejvýše za sedm a půl roku.

Dow Jonesův index přidal 0,13 procenta na 18.053,71 bodu, zatímco širší index S&P 500 zpevnil o 0,33 procenta na 2088,77 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,70 procenta a uzavřel na 4806,86 bodu.

\"Obecně zde zůstává růstový trend, blížíme se ale bodu, kde už jsou ceny až příliš vysoké. Šest procent od minulého úterý je za tak krátkou době až příliš výrazný pohyb, a to i přesto, že býci mají v dlouhodobém výhledu navrch,\" upozornil šéf společnosti Sarhan Capital Adam Sarhan. Jako býci se označují obchodníci, kteří sázejí na růst cen akcií. Jejich opakem jsou medvědi.

Za celý týden si Dow Jonesův index připsal 1,4 procenta, zatímco index S&P 500 má k dobru 0,9 procenta. Nasdaq Composite zpevnil rovněž o 0,9 procenta.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, který je vůči hlavním světovým měnám na mnohaletých maximech. Například vůči japonskému jenu je nejvýše za sedm a půl roku, částečně kvůli nejnovější statistice. Ta totiž ukázala, že inflace v Japonsku zvolňuje, což je do určité míry výsledek levnější ropy.

\"Příští rok je třeba počítat s růstem kurzu dolaru,\" řekl agentuře Reuters analytik Rob Zukowski ze společnosti 4Cast. Podle něj bude na trhu panovat nálada, která bude svědčit nákupům dolarů při každém výraznějším poklesu kurzu.

Po přechodném poklesu na 120,08 JPY se dolar vůči jenu dnes vrátil k růstu a dostal se na 120,38 JPY. Proti předchozímu dni tak přidával 0,2 procenta. Zisky měl i vůči euru, které oslabilo o 0,4 procenta na 1,2176 USD. Dolar se tak přiblížil nejsilnější úrovni za téměř dva a půl roku, k čemuž mimo jiné přispívají údaje o silném růstu americké ekonomiky za třetí čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK