Zahraniční dluh Česka se do září zvýšil na 2,77 bilionu korun

30.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Dluh Česka vůči zahraničí se ve třetím čtvrtletí prohloubil o deset miliard na 2,77 bilionu korun. Meziročně vzrostl o 293 miliard a představoval 65,5 procenta hrubého domácího produktu, uvedla dnes centrální banka. Tři pětiny závazků mají splatnost delší než jeden rok.

Soukromý sektor se na zadluženosti země podílí 67,7 procenta, zbývající třetina připadá na veřejný sektor. Podíl bankovního sektoru včetně centrální banky na zahraničním dluhu je čtvrtinový.

Zahraniční závazky vládního sektoru zaujímají 21,6 procenta dluhu. \"Zvýšení stavu zahraničního zadlužení vládního sektoru souviselo s poptávkou zahraničních investorů po vládních dluhopisech. Opačným směrem působilo splácení úvěrů v minulosti přijatých od Evropské investiční banky na financování investic do infrastruktury,\" uvedla ČNB.

Investiční pozice, tedy rozdíl mezi úhrnnými zahraničními aktivy a pasivy, ve třetím čtvrtletí zmírnil schodek o 13,6 miliardy korun na 1,526 bilionu korun. V poměru k HDP schodek představuje 36 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK