Štědrý den jinde než doma

17.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Vánoce mnoho z nás tráví doma s přáteli či v kruhu rodinném. Je zde ale možnost zajít i na slavnostní menu do restaurace. Odpadne Vám tak práce s přípravou jídla i následné umývání nádobí…

Téma týdne: Vánoce jsou tady…

Vánoce jsou téměř za dveřmi. Přemýšleli jste již, kde je strávíte? Většina jistě doma, ale někteří se možná již rozhodli pro vánoční večeři v restauraci či například v horském hotelu. Jestliže ale jste si nocleh na horách nezamluvili s dostatečným předstihem, nemáte již žádnou šanci pokoj získat. Vyberete-li si restauraci, pak věřte, že jich mnoho bude přímo 24.12. zavřeno, ale některé Vás přece jenom přivítají se štědrovečerním menu. Jednou z těchto míst je i Restaurace U Orloje umístěná přímo v srdci Prahy na Staroměstském náměstí. Menu bývá nejenom zde typické vánoční – vánoční kuba, cukroví, rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Cena právě ve zmíněné restauraci je 450Kč, což je jemně nadprůměrná hodnota svátečního menu.

Co však předchází štědrovečerní večeři? Je to především celodenní půst. Mnoho lidí věří, že když se na Vánoce postí, bude pro něj odměnou vidina zlatého prasátka.
Přesto, budete-li mít během dne nepřekonatelný hlad, smíte se jednou jemně najíst. Tento pokrm ale musí být chudý. Tradičně se jím stává Vánoční kuba složený z krup, hub a dalších ingrediencí.

Jaká jídla si objednat v restauraci na štědrý večer, není-li připraveno sváteční menu?

Aperitiv
Před tím, než započnete v samotném aktu jedení, můžete si dopřát aperitiv. Podává se vermut, becherovka či borovička. Někteří upřednostňují sekt, víno nebo malé pivo. Pro děti je dobré obstarat přírodní ovocnou šťávu.

Předkrm
Výborný aperitiv je třeba zajíst lehkým studeným předkrmem. Nemělo by se jednat o nic sytého, ale pouze o lehkou lahůdku povzbuzující chuť k dalšímu jídlu.

Polévka
Po předkrmu přichází tradiční rybí polévka, do které je vmíchána osmažená žemle.

Hlavní chod
Nejdůležitějším chodem o Vánocích je smažený kapr s bramborovým salátem. Ti, kteří rybu nejedí, volí raději řízek doplněný opět salátem.

Zákusek s kávou
Třešničkou na dortu bývá po svátečním jídle zákusek. Může se jednat jak o tradiční jablkový závin či například zmrzlinový pohár. Sváteční menu je možno zakončit výbornou kávou, při které budete zpracovávat právě pozřený pokrm.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky