Prodej aut v Německu loni po dvou letech poklesu vzrostl

05.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. ledna (ČTK) - Prodej osobních automobilů v Německu se v loňském roce zvýšil o 2,9 procenta na 3,04 milionu vozů. Oznámilo to dnes německé sdružení automobilového průmyslu VDA. Německý trh, který je největší v Evropě, tak loni obnovil růst po dvou letech poklesu.

V prosinci se odbyt automobilů v meziročním srovnání zvýšil o sedm procent na 229.700 vozů po listopadovém poklesu o dvě procenta. K silnému vzestupu dopomohl jeden prodejní den navíc.

V roce 2013 se prodej automobilů v Německu snížil o 4,2 procenta na 2,95 milionu. V roce 2012 německý trh oslabil o 2,9 procenta.

Data z minulého týdne ukázala, že prodej osobních aut se loni zvýšil i ve Francii a ve Španělsku. Ve Francii to bylo o 6,8 procenta, což znamenalo první celoroční nárůst od roku 2009. Španělský automobilový trh loni vykázal prudký nárůst, jemuž pomohl vládní program na podporu nákupů, prodej aut stoupl rovněž v Itálii.

Evropský automobilový trh se loni začal zotavovat ze šestiletého útlumu. Jeho oživování ale ohrožuje slabá důvěra v ekonomiku a geopolitické napětí, zejména ukrajinská krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK