Co týden dal? Zájem o úvěry u stavebního spoření loni klesl

09.01.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 40,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o desetinu. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni mírně stoupl, spořitelny jich uzavřely přes 613.000. Vyplývá to z výsledků tuzemských stavebních spořitelen, které má ČTK k dispozici. V letošním roce Asociace českých stavebních spořitelen neočekává žádnou zásadní změnu trendu. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Průmyslová výroba v Německu klesla v listopadu proti předešlému měsíci o 0,1 procenta. Ukázaly to údaje spolkového ministerstva hospodářství. Trhy očekávaly, že výroba německých průmyslových podniků v listopadu poroste, i když pomalejším tempem než v říjnu.
Více informací

Rada Evropské centrální banky (ECB) je připravena přijmout \"nekonvenční\" kroky proti dalšímu poklesu inflace a jedním z nich mohou být nákupy státních dluhopisů. Uvedl to šéf banky Mario Draghi v dopise pro jednoho z poslanců Evropského parlamentu. Rada ECB zasedá 22. ledna a všeobecně se očekává, že prohloubí uvolňování měnové politiky.
Více informací

Evropská komise navrhla poskytnout další finanční pomoc Ukrajině, jejíž ekonomika je na pokraji bankrotu. Země by měla dostat střednědobou půjčku ve výši 1,8 miliardy eur (50,2 miliardy Kč). Návrh komise musí ještě schválit vlády zemí EU a Evropský parlament, napsala agentura Reuters.
Více informací

Maloobchodní tržby v eurozóně i v celé Evropské unii v listopadu pokračovaly v růstu. Statistický úřad Eurostat oznámil, že v eurozóně tržby meziměsíčně stouply o 0,6 procenta, zatímco v EU se zvýšily o 0,8 procenta. Tempo růstu tak bylo v obou případech stejné jako v říjnu.
Více informací

Americkou ekonomiku by mohl v dohledné době oslabit zejména útlum globálního ekonomického růstu, zvláště pokud způsobí otřesy na světových finančních trzích. V další expanzi ji ale naopak podpoří výrazné zlevnění ropy. Na svém posledním zasedání v polovině prosince se na tom shodli členové měnového výboru americké centrální banky (Fed).
Více informací

Míra nezaměstnanosti v eurozóně činila v listopadu 11,5 procenta a proti předchozímu měsíci zůstala beze změn. V celé EU se mírně snížila na deset procent. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat. V České republice míra nezaměstnanosti podle těchto údajů zůstala na říjnových 5,8 procenta, a byla tak třetí nejnižší v celém bloku. Lépe na tom bylo pouze Rakousko a Německo.
Více informací

Tempo růstu globální ekonomické aktivity kleslo v prosinci na nejslabší úroveň za více než rok. Ukázaly to údaje americké banky JP Morgan, která kompiluje data z anket mezi nákupními manažery firem z největších světových ekonomik. Růst zpomalil v průmyslu i ve službách.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Průměrná míra inflace za loňský rok klesla na 0,4 procenta z předloňských 1,4 procenta. Růst spotřebitelských cen tak byl nejnižší od roku 2003 a druhý nejnižší vůbec. V samotném prosinci inflace meziročně zpomalila na 0,1 procenta, v listopadu byla o pět desetin procentního bodu vyšší. Informoval o tom Český statistický úřad. Analytici takový vývoj očekávali.
Více informací

Nezaměstnanost v České republice v prosinci meziměsíčně vzrostla na 7,5 procenta z listopadových 7,1 procenta. Bez práce bylo 541.914 lidí, což je o 24.406 víc než o měsíc dříve. Uvedl to Úřad práce. Oproti prosinci 2013 je ale nezaměstnaných méně, tehdy jejich podíl tvořil 8,2 procenta a bylo jich skoro o 55.000 víc než poslední měsíc loňského roku. Důvodem meziměsíčního růstu nezaměstnanosti v prosinci je podle úřadu tak jako v minulých letech hlavně ukončování sezonních prací.
Více informací

Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 40,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o desetinu. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni mírně stoupl, spořitelny jich uzavřely přes 613.000. Vyplývá to z výsledků tuzemských stavebních spořitelen, které má ČTK k dispozici. V letošním roce Asociace českých stavebních spořitelen neočekává žádnou zásadní změnu trendu.
Více informací

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům klesl loni v Česku podle odhadu Hypoteční banky meziročně o zhruba čtyři procenta na 144 miliard korun. Přes pokles jde o druhý nejvyšší objem poskytnutých hypoték za dobu hypotečního trhu v Česku. Dosud nejvíce peněz na hypotékách banky poskytly předloni, a to 149,3 miliardy korun. Novinářům to řekl generální ředitel banky Jan Sadil. Hypoteční banka je jedničkou českého hypotečního trhu.
Více informací

Poplatky za vynětí půdy ze zemědělského fondu by se podle senátorů z výboru pro veřejnou správu neměly platit ani za nové krajské či obecní silnice, nejen za silnice státu. Výbor tak téměř jednomyslně doporučil upravit novelu o zemědělském půdním fondu, i když ministerstvo životního prostředí s těmito změnami nesouhlasilo. Senát o novele rozhodne příští týden.
Více informací

V programu Nová zelená úsporám zbylo loni zhruba půl miliardy korun. Příjem žádostí o dotace na energetické úspory skončil na Silvestra. Program trval devět měsíců a na Státní fond životního prostředí za tu dobu došlo přes šest tisíc žádostí za téměř 1,4 miliardy korun. Celkem bylo pro žadatele připraveno 1,9 miliardy. Zbývající peníze se převedou do letošního programu, který se spustí na jaře. Podporovat by měl nejenom na rodinné domy, ale i bytové. ČTK o tom informovala Petra Roubíčková z ministerstva životního prostředí.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, Natural 95 za týden o 37 haléřů na 31,55 Kč za litr a litr nafty stál ve středu 7. ledna průměrně 31,67 Kč, o 39 haléřů méně než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU