MPO zvažuje zahraniční obchodní mise zaměřené na letectví

12.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kunovice (Uherskohradišťsko) 12. ledna (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvažuje o zahraničních obchodních misích, jež by byly zaměřené speciálně na podporu tuzemských výrobců letadel. Novinářům to dnes při své návštěvě leteckých závodů ve Zlínském kraji řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Mládek v sídle kunovické společnosti Aircraft Industries probíral problémy leteckého průmyslu se zástupci Asociace leteckých výrobců ČR (ALV). \"Debata byla mimo jiné o tom, aby zahraniční obchodní mise byly ještě cílenější, že by byly specializované mise pouze pro letecký průmysl,\" uvedl ministr s tím, že se s výrobci na těchto cestách předběžně dohodl.

\"Je tady po nich velká poptávka,\" uvedl Mládek s tím, že se chystají mise do Indie, Nepálu a Ruska. Generální ředitelka Aircraft Industries Ilona Plšková záměr přivítala. \"Očekáváme vládní podporu. Do Nepálu se nám podařilo dostat s jedním letadlem a chtěli bychom tam uzavírat další kontrakty,\" řekla Plšková. Dodala, že úspěch L 410 v Nepálu firmě otevírá dveře i na trhy okolních zemí. \"Letos bychom chtěli dodat letadlo právě i do Indie,\" dodala Plšková.

ALV je největším českým sdružením firem působících v letectví a kosmonautice. Zastupuje 37 společností s přibližně 8000 zaměstnanci a ročním obratem přes 17 miliard korun. Podle prezidenta ALV Josefa Kašpara většinu obratu zajišťují zahraniční trhy.

\"Export je pro letecký průmysl velmi důležitý a pomoc státu klíčová,\" mínil Kašpar. Mládek uvedl, že by výrobky tuzemských leteckých firem měla využívat i česká armáda. Stát výrobcům podle něj pomáhá také financováním vědy a výzkumu i podporou technického školství.

Další sférou, kde se představitelé státu angažují, je pomoc při průniku na nové zahraniční trhy, kde firmy musejí obstát při certifikaci - úředním uznání svého výrobku. Podle ALV lze při diplomatických jednáních předjednat detaily, které celý proces mohou zjednodušit. Mládek upozornil, že s výrobci byl loni dvakrát v Číně a také ve Vietnamu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK