Amazon loni vytvořil v Evropě 6000 pracovních míst

13.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. ledna (ČTK) - Americký internetový obchod Amazon loni v Evropě vytvořil asi 6000 nových pracovních míst na trvalý úvazek a v celé Evropské unii už firma nyní zaměstnává asi 32.000 lidí. Nová místa vznikla v logistických centrech, v zákaznických službách, vývoji softwaru, řízení dodávek a designu. Růst počtu nových pracovních míst je přitom odpovědí na rostoucí poptávku.

\"Jsme stále ve fázi investic a těšíme se, že další místa vytvoříme i v roce 2015,\" řekl podle agentury Reuters Xavier Garambois, který je v EU viceprezidentem Amazonu pro maloobchod.

Amazon loni zahájil v Dobrovízi u Prahy stavbu skladu, který má být dokončen v červenci. Práci v něm by mělo najít až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření dalších až 3000 sezonních pracovníků. Další sklad firma plánovala v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil.

V Německu loni Amazon vytvořil asi 1200 nových pracovních míst. Německo je přitom pro Amazon po Spojených státech druhým největším trhem, celkem v Německu má kolem 10.000 stálých zaměstnanců ve skladech a sezonně zaměstná dalších 10.000 lidí.

V Německu bojuje Amazon se sérií stávek kvůli mzdám a pracovním podmínkám. Odborový svaz Verdi od května 2013 zorganizoval několik stávek, aby donutil firmu zvýšit mzdy v distribučních centrech. Amazon to však odmítá.

Koncem loňského roku firma otevřela také tři nová logistická centra v západním Polsku. Celkem mají zaměstnat 5000 lidí. Další logistická centra v Evropě má Amazon v Británii, Francii a v Itálii.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK