Pojišťovny odhalily loni podvody za rekordní více než miliardu

13.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Detektivové pojišťoven odhalili loni pojistné podvody za více než miliardu korun, u řady pojišťoven šlo opět o rekordní čísla. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Převládají nadále podvody v pojištění aut, stále více se vyskytují u pojištění majetku v životním pojištění. Nejvíce případů loni bylo tradičně v Praze a Středočeském kraji. Nejméně se dlouhodobě podvádí ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Detektivové České pojišťovny odhalili loni pojistné podvody za 462 milionů korun. O téměř 25 milionů korun tak překonali rekord z roku 2013. Důvodem je podle šéfa útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti ČP Jaromíra Kaděry nejen růst pokusů o podvod, ale také efektivnější vyšetřovací metody a využívání nejmodernějších datových nástrojů a informačních technologií.

Allianz meziročně zvýšila objem pojistných podvodů o 44 procent na 158 milionů Kč, uvedl ředitel právního odboru a vyšetřování pojistných podvodů Ludvík Bohman. Nejvíce podvodů Bylo již tradičně v Praze, ve Středočeském kraji a v Moravskoslezském kraji. Nárůst pojišťovna zaznamenala také v krajích Karlovarském, Jihočeském a Plzeňském.

Tým specialistů Kooperativy loni prověřoval 1500 podezřelých případů, z toho bylo v tisíci případech prokázáno podezření na pojistný podvod. Uchráněná hodnota činila 209 milionů Kč. V roce 2013 to bylo 1300 případů a uchráněná hodnota činila 250 milionů Kč, řekl ČTK vedoucí bezpečnostního odboru Vojtěch Stavný.

Detektivové Generali odhalili loni rekordních 280 pojistných podvodů, což je o desetinu meziročně víc. Vzrostl i objem ze 46 na 49 milionů korun. Konečný účet však ještě není uzavřen. Několik desítek případů za další miliony korun je dále v šetření. Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky platí, že mezi dlouhodobé trendy patří častější podvody v menším objemu. Spouštěčem bývá zpravidla reálná škoda, kterou se pachatelé snaží uměle navýšit, aby se obohatili.

Specialisté České podnikatelské pojišťovny loni prošetřovali 250 podezřelých případů. Ve 135 z nich prokázali podvodné jednání. Uchráněná hodnota dosáhla 70 milionů korun. Nejvíce pokusů o podvodná jednání eviduje v souvislosti s pojištěním vozidel, představují tři čtvrtiny všech prošetřovaných případů. Nejčastěji jde o fingované dopravní nehody, falešné odcizení vozidla a vědomé nadhodnocování škody.

Nejvíce pojistných podvodů připadá podle mluvčího ČP Kaděry na Prahu, nejméně se dlouhodobě podvádí ve Zlínském kraji a na Vysočině. \"Loni jsme stejně jako v předchozích letech odhalili nejvíce pokusů o pojistný podvod v pojištění motorových vozidel. V posledních třech letech ale v této oblasti sledujeme sestupný trend, co se týká finančních objemů, o které se nepoctiví klienti snaží obohatit. Naopak nárůst objemu peněz, které se lidé či podnikatelské subjekty snaží z pojišťovny podvodně vylákat, pozorujeme v majetkovém a odpovědnostním pojištění,\" doplnil.

Kooperativa proti předchozím letům, kdy pojistným podvodům dominovalo pojištění majetku a motorových vozidel, zaznamenala významný růst případů v životním pojištění. \"A bohužel stále častěji jde o práci organizovaných skupin, které využívají falešné lékařské zprávy od \'spolupracujících\' lékařů. Odškodnění se v takových případech pohybuje ve statisících, podotkl Stavný.

Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK