Federální rozpočet USA skončil v prosinci s mírným přebytkem

13.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. ledna (ČTK) - Federální rozpočet Spojených států skončil v prosinci s mírným přebytkem ve výši dvou miliard dolarů (47,7 miliardy Kč). Prosincové aktivní saldo bylo ale zejména kvůli kalendářovým rozdílům podstatně nižší než o rok dříve, kdy přebytek dosáhl 53 miliard dolarů. Sdělilo to dnes ministerstvo financí USA.

Analytici dotázaní agenturou Reuters odhadovali prosincový přebytek kolem tří miliard dolarů. Po očištění od mimořádných faktorů souvisejících s kalendářem by přebytek podle ministerstva činil 11 miliard dolarů. Vládní příjmy se meziročně zvýšily o 18 procent, zatímco výdaje narostly o 44 procent.

Za první tři měsíce fiskálního roku hospodařila federální vláda s deficitem 177 miliard dolarů. Ve stejném období předešlého roku schodek činil 173 miliard USD.

Ve fiskálním roce 2014, který skončil v září, klesl rozpočtový deficit USA o téměř třetinu na 483 miliard dolarů a byl nejnižší od roku 2008. Byl to nejnižší schodek za téměř šest let vlády prezidenta Baracka Obamy, v jehož prvním funkčním období překračovaly roční deficity do té doby zdaleka nedosaženou hranici bilionu dolarů. Schodky se v poslední době snižují díky silnému oživování americké ekonomiky a růstu zaměstnanosti.

Nezávislý Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) předpovídá pro fiskální rok 2015 už pouze nepatrný pokles deficitu na 469 miliard USD. V dalších letech očekává obnovení jeho růstu, zejména kvůli zvyšování nákladů spojených se stárnutím obyvatelstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK