VSHosting vybuduje v Hostivaři obří datové centrum za 250 milionů

14.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Firma VSHosting vybuduje v pražské Hostivaři obří datové centrum za čtvrt miliardy korun. Objekt o výměře 1500 metrů čtverečních pojme až 7500 serverů. Uvedli to dnes zástupci společnosti. V současnosti má VSHosting zhruba 3000 klientů, primárně z řad velkých firem působících na online trhu. Zhruba čtvrtina klientů je ze zahraničí.

 

Stavba nového datového centra ServerPark byla zahájena loni v listopadu a měla by být dokončena zhruba v polovině roku 2015. Výsledkem bude dvoupodlažní objekt s nezávislými trafostanicemi a dieselovými generátory. 

 

\"Idea na stavbu vlastního datového centra vznikla před třemi lety. Důvody byly dva - kapacitní a strategický. Vzhledem k expanzi firmy do zahraničí jsme plánům potřebovali přizpůsobit i technologické a objemové kapacity. Hlavním benefitem pro naše klienty bude větší bezpečnost dat a provozu, přičemž ceny, které se dnes nacházejí ve spodní třetině trhu, zůstanou zachovány,\" uvedl ředitel společnosti VSHosting Damir Špoljarič.

 

Pro obsluhu stávajících zákazníků společnost využívá objekt se zhruba čtvrtinovou kapacitou v porovnání s rozestavěným data centrem. \"Letos plánujeme akvizici jedné z konkurenčních firem. Tímto krokem se staneme největší českou společností pronajímajících servery, což s sebou přinese i zvýšené nároky na kapacity,\" dodal Spoljarič. .

 

Vlastní datové centrum v současnosti v Praze pro svou potřebu dokončuje například internetová firma Seznam.cz. Své třetí datové centrum nedávno rozšířila ČD-Telematika. Vybudovala nový technologický sál s kapacitou 119 rackových pozic za několik desítek milionů Kč. Potřeba serverů a datových úložišť ve firmách přitom stále roste. Například České Radiokomunikace zvýšily za poslední dva roky obrat ze svých datových center a cloudu o 400 procent.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK