Vláda schválila vyčlenit na obchvat Dobrovíze 85 milionů Kč

14.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Na stavbu obchvatu středočeské Dobrovíze, kde má vzniknout sklad společnosti Amazon, a další potřebné silniční infrastruktury vláda dnes vyčlenila na návrh ministerstva dopravy 85 milionů korun. Informovalo o tom tiskové oddělení vlády. Peníze by se měly přesunout ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na Středočeský kraj, který bude správcem veřejných komunikací směřujících do dobrovízského komerčního centra.

Obchvat má odklonit nákladní dopravu směřující do logistické zóny z rezidenční části obce. Kromě obchvatu má z veřejných peněz vzniknout napojení areálu na rychlostní silnici R6 a dvojice mimoúrovňových křižovatek.

Pozemky pro stavbu přístupových silnic má podle dohody vykupovat vlastník pozemků komerčního areálu společnost WFL Park I. od obce za tisíc korun za čtvereční metr. Optimistický termín pro dokončení objezdu je konec letošního roku.

Budovaná hala bude druhým objektem společnosti Amazon v Dobrovízi, loni zde otevřela centrum vráceného zboží. Celkové náklady na nový projekt včetně nákupu pozemků přesáhly 75 milionů eur (dvě miliardy Kč). Práci by tu měly najít dva tisíce lidí, k tomu by společnost mohla sezónně zaměstnat dalších tři tisíce skladníků. Další distribuční centrum Amazonu mělo vzniknout v Brně, po průtazích ohledně změny územního plánu ale developer od plánu ustoupil.

Amazon je největší internetový obchod na světě, po celém světě nyní zaměstnává 97.000 lidí. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK