SZPI z hygienických důvodů zavřela první restaurační provoz

16.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. ledna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) z hygienických důvodů zavřela první restaurační provoz. V baru na náměstí ČSM v Chodově na Sokolovsku zjistila, že zde neteče teplá voda, dlouho se zde neuklízelo a záchod je společný pro hosty a personál. Restaurace může SZPI nově kontrolovat od ledna, do konce loňska prověřovala jen obchody a sklady potravin. ČTK to dnes sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Chodovský bar Van Duc Nguyen inspektoři navštívili ve čtvrtek. Vedle teplé vody v provozovně nebyla ani myčka na použité sklo a nádobí. \"V rozporu s požadavky správné hygienické praxe dále SZPI zjistila v celém výdejním prostoru baru poházené obaly od nápojů a potravin a dlouhodobě neodklízené nečistoty a prach na podlaze,\" uvedl Kopřiva. Bar může jeho provozovatel znovu otevřít až po odstranění zjištěných nedostatků, SZPI s ním zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Výše sankce od potravinářské inspekce závisí na právní kvalifikaci, rozsahu či závažnosti provinění. SZPI obvykle pokuty zvyšuje při opakovaných proviněních. Za provinění proti hygienickým předpisům či chybějící povinné informace, mezi něž nově patří třeba údaje o alergenech, se pokuta může vyšplhat až na deset milionů korun, uvedla inspekce už dříve.

Restaurace, cukrárny, rychlá občerstvení, vinárny, pivnice, výčepy nebo bary SZPI nově kontroluje společně s krajskými hygienickými stanicemi, které tak činily dosud. Dosud mohla inspekce prověřovat zhruba 45.000 maloobchodních prodejců a skladů potravin, nyní může vstoupit do dalších 70.000 provozů. SZPI se v nich zaměřuje na falšování potravin, jejich původ, hygienickou bezpečnost provozu a na způsobilost personálu.

Novou pravomoc inspekci dala novela zákona o potravinách, jejímž cílem bylo posílit pozici spotřebitele. Kontroly mají být intenzivnější a mají být přesněji zaměřené. SZPI bude o výsledcích kontrol vedle tiskových zpráv referovat na oficiálním webu, na portálu Potraviny na pranýři a také na sociálních sítích, které jsou s tímto portálem spojené.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK