Sobotka:Výkyvy kurzu koruny neovlivní hospodářskou politiku státu

18.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Výkyvy kurzu koruny neovlivní podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) hospodářskou politiku vlády, která navíc pomáhá České národní bance s udržením jejího inflačního cíle. Předseda vlády to dnes řekl v České televizi v souvislosti s nedávným oslabením koruny vůči euru až na úroveň 28,50 Kč/EUR. Za oslabení koruny mohou podle Sobotky \"divoké spekulace\". Koruna ztráty už navíc částečně smazala.

\"Není tedy důvod pro to, abychom na základě této krátké virtuální turbulence měnili hospodářkou politiku státu,\" řekl dnes premiér. Koruna oslabila na konci minulého a počátkem tohoto týdne po zveřejnění údajů o prosincové inflaci. Navíc se objevily obavy investorů, že by centrální banka mohla chtít posunout cílovou úroveň pro kurz koruny z nynějších 27 korun ke slabším úrovním. Guvernér ČNB Miroslav Singer ale v posledních dnech několikrát zopakoval, že banka zatím nemá důvod reagovat. Ke konci týdne se česká měna k euru vrátila na úrovně, ze kterých prudce oslabila, a v pátek uzavírala na 27,91 Kč/EUR.

\"Koruna podle mě nemá za sebou dobrý týden, měli jsme smůlu na řadu nepřesných informací, které se objevily, a řadu divokých spekulací. Jádro spekulací spočívalo v číslech o velmi nízké inflaci v ČR, ale je si třeba uvědomit, že inflace je primárně dána velmi velkým poklesem světových cen ropy,\" komentoval oslabení koruny Sobotka. S ohledem na vývoj české ekonomiky si ale myslí, že není důvod k podobným turbulencí. V potaz prý přitom bere i loňské vyjádření Singera, že pokles světových cen ropy není důvodem pro opakování intervencí ze strany centrální banky.

Premiér je rovněž přesvědčen, že politika vlády naopak \"pomáhá ČNB, aby se udržela v koridoru inflačního cíle, který má stanovený od roku 2010 na dvou procentech\". Problém tedy nevidí v hospodářské politice české vlády, ale Evropské unie. Vláda se podle Sobotky snaží o aktivní hospodářkou politiku a podporu investic. Klíčové je pro ni pro letošní rok i spuštění čerpání nových evropských fondů. \"Loni se nám čerpání evropských fondů podařilo urychlit a to má také pozitivní vliv na míru investic a hospodářský růst,\" dodal Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK