Pražskému letišti vloni odbavilo o 1,6 procenta více cestujících

20.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Pražskému Letišti Václava Havla vloni přibylo cestujících. I přes odliv turistů z Ruska za celý rok 2014 odbavilo 11,15 milionu pasažérů, což bylo 1,6 procenta více než v roce 2013. ČTK to dnes řekla mluvčí letiště Marika Janoušková. Vzrostl zejména počet cestujících, kteří v Praze nepřestupují, ale naopak zde svůj let začínají nebo končí. Jejich počet meziročně stoupl o 5,68 procenta.

\"Přibylo cestujících na pravidelných linkách, zvýšil se počet pasažérů z jiných států než z východních zemí. Důležitým faktorem bylo i intenzivní jednání s leteckými dopravci, z nichž někteří si v minulém roce vybrali Prahu jako jednu ze svých destinací, například Adria Airways, Air Transat, flydubai, Pegasus Airlines, Ryanair nebo Transavia France,\" uvedl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Kraus.

Ve srovnání roků 2013 a 2014 se počet destinací, do kterých je možné z pražského letiště letět pravidelnou přímou linkou, zvýšil o jednu na 118. Počet dopravců využívajících letiště vzrostl o dva na 54. Nejvíce cestujících směřovalo do Británie a Německa, které z loňské druhé pozice odsunulo Rusko. To v letošních statistikách skončilo třetí následované Itálií a Francií.

Loňský nárůst počtu cestujících představuje o desetinu procentního bodu vyšší meziroční přírůstek, než jaký letiště zaznamenalo mezi roky 2012 a 2013. I vloni přitom pokračoval trend růstu počtu přepravených cestujících při zmenšujícím se počtu takzvaných pohybů letadel. To znamená, že na pražské letiště létaly větší a více obsazené stroje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK