Ahold v prosinci stáhl z prodeje falešné máslo z Polska

20.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Praha 20. ledna (ČTK) - Obchodní řetězec Ahold stáhl z prodeje k 22. prosinci loňského roku zhruba 20 tun másla z Polska. Na dotaz ČTK to uvedla společnost Ahold. Výrobek s označením máslo nesplnil požadavky na obsah mléčného tuku.

Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva dnes uvedl, že rozbory produktu ukázaly, že obsahuje jen 78,1 procenta tuku. Máslo musí obsahovat minimálně 80 procent mléčného tuku a maximálně 16 procent vody. \"To znamená, že výrobce tak nedostál ani své vlastní deklaraci, ani požadavkům legislativy,\" řekl Kopřiva Radiožurnálu.

Inspektoři v polském výrobku také naměřili celkem 19,8 procenta vody. Její povolené množství tak bylo překročeno o téměř čtyři procenta. Podrobnosti o produktu jsou na webových stránkách inspekce www.potravinynapranyri.cz, které jsou věnovány problémovým potravinám nabízeným zákazníkům v ČR.

Společnost Ahold uvedla, že dva identické vzorky másla SZPI odebrala 21. listopadu 2014 k laboratornímu zhodnocení. Ve druhém vzorku byl zjištěn obsah tuku o dvě až tři procenta nižší ve srovnání s požadavky legislativy. \"Ihned po obdržení protokolu od SZPI, což bylo 22. prosince 2014, byla zbývající část dodávky másla stažena z prodeje,\" uvedl řetězec v prohlášení.

vtk mdk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK