Sazby hypoték klesly opět na rekordní minimum 2,37 procenta

21.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Průměrná úroková sazba hypoték v Česku loni v prosinci klesla na 2,37 procenta a dostala se na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v listopadu 2014, kdy průměrná sazba činila 2,44 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Loni v prosinci bylo sjednáno o 644 hypoték více než v listopadu. Jejich objem výrazně stoupl na 14,39 miliardy Kč, což je nejvyšší prosincový objem vůbec. V listopadu klienti sjednali hypotéky za 12,48 miliardy Kč.

\"Rok 2014, v němž sazby Hypoindexu téměř každý měsíc prohlubovaly historická minima, nebyl ani ve svém závěru výjimečný. Zejména zásluhou jedné z větších bank, která v prosinci dokázala zúročit poslední dny své akční nabídky ve vysoký objem úvěrů, průměrné úrokové sazby bez problémů překonaly i hranici 2,4 procenta,\" uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Klienty v prosinci pravděpodobně zlákaly velice příznivé úrokové sazby, a proto si brali vyšší hypotéky, než je obvyklé. Průměrná částka se vyšplhala skoro na 1,8 milionu Kč, což je nejvíce od září 2008.

Na konci roku rostl zájem o hypoteční úvěry v rublech u evropských bank. Čeští bankéři jsou ale konzervativnější, takže i přes domácí nárůst poptávky po rublových hypotékách se nechystají hypotéky v rublech do své nabídky zařadit.

Nízké úrokové sazby u hypoték pomohly oživit realitní trh v ČR. Zvýšený zájem lidí o koupi nemovitostí způsobila také velká nabídka bytů a domů a současně i přijatelné ceny nemovitostí. Podle odhadu Hypoteční banky byl loňský rok zhruba o čtyři procenta slabší než rok 2013.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK