IDC: Výdaje do technologií v Česku stoupnou na 5,9 miliardy USD

22.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Výdaje do informačních a komunikačních technologií (ICT) v Česku letos porostou o 0,6 procenta na 5,9 miliardy dolarů, tedy v přepočtu na více než 140 miliard korun. Uvedla to analytická firma IDC na dnešním setkání s novináři.

Celosvětové výdaje do ICT technologií letos stoupnou o 3,8 procenta na 3,8 bilionu dolarů. Rozvíjející se trhy porostou o více než sedm procent, zatímco ty vyspělé jen o 1,4 procenta.

Růst potáhne především přechod na tzv. třetí platformu technologických inovací, která zahrnuje mobilitu, cloudové služby, analýzu velkých dat a sociální technologie.

\"V roce 2015 budou technologie třetí platformy představovat třetinu globálních výdajů na ICT a celých 100 procent jejich růstu,\" uvedl regionální ředitel pro střední a východní Evropu Jan Široký. Zavádění těchto technologií se projeví v nástupu tzv. internetu věcí, robotiky nebo 3D tisku ve výrobě.

V oblasti telekomunikačních služeb nejrychleji porostou mobilní přenosy dat s očekávaným zvýšením o 13 procent na 536 miliard USD. Prodej chytrých mobilních telefonů a tabletů dosáhne 484 miliard USD a bude představovat 40 procent růstu ICT odvětví bez započtení telekomunikačních služeb.

Výdaje na tzv. cloudové služby, tedy služby pronajímané přes internet vzrostou o třetinu na 118 milionů dolarů. Lídr trhu Amazon přitom bude čelit sílícímu tlaku konkurentů. Výdaje v oblasti velkých dat vzrostou na 125 miliard dolarů.

Transformací letos projdou datová centra, kdy se většina hrubého výpočetního výkonu přesune do obřích datových center poskytovatelů cloudových služeb. IDC očekává, že letos na trhu dojde ke dvěma nebo třem fúzím, akvizicím nebo restrukturalizacím mezi největšími hráči.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK