Pozemkový úřad nabírá 85 zaměstnanců, kvůli pozemkovým úpravám

23.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Státní pozemkový úřad (SPÚ) navyšuje od loňského listopadu postupně počet zaměstnanců úřadu o 85. Jedná se o odborníky pro oblast pozemkových úprav. Od svého vzniku před dvěma roky tak počet pracovních míst úřadu vzrostl o 215. Přesto na úřadě bude pracovat zhruba o 160 lidí méně, než pracovalo na Pozemkovém fondu a síti pozemkových úřadů, jejichž transformací k 1. lednu 2013 vzniknul. ČTK to dnes v rozhovoru sdělila ústřední ředitelka úřadu Svatava Maradová.

Zatímco k 1. lednu 2013 měl úřad 1200 zaměstnanců, na začátku letošního roku bylo systematizovaných míst o 215 více.

\"Zjistili jsme, že na koncových pracovištích máme zoufalý nedostatek kvalifikovaných pracovníků v oblasti vodního hospodářství krajiny, v oblasti dopravních staveb a projektování pozemkových úprav,\" zdůvodnila navýšení počtu zaměstnanců. Úřad v reakci na omezení externích služeb kupovaných státem posílil také právní odbor ve svém ústředí.

\"Proběhla výběrová řízení, ve kterých jsme nastavili požadované kvalifikační předpoklady. Našim zájmem bylo posílit odborné kompetence koncových pracovišť, proto jsme hledali zejména technické profese,\" upřesnila Maradová. Od listopadu nově nabíraní zaměstnanci budou zodpovědní za problematiku pozemkových úprav. Měli by dokázat posuzovat kvalitu předkládaných projektů a argumentovat při jednáních s dodavateli. Šéfka úřadu odhaduje, že k dnešnímu datu je obsazeno zhruba 70 z 85 nově vzniklých pozic.

Transformaci Pozemkového fondu a sítě pozemkových úřadů na Státní pozemkový úřad provázelo v době, kdy byl ministrem zemědělství Petr Bendl (ODS), výrazné snižování počtu zaměstnanců. Propuštěno jich bylo tehdy zhruba 350.

Maradová, podobně jako její předchůdce Petr Šťovíček poukazuje na to, že novému úřadu především v důsledku zahájení procesu církevních restitucí vzrostla agenda. \"Vzhledem k tomu, jak se nám rozrostla agenda, je navýšení počtu zaměstnanců stále nedostačující, ale jsme rádi alespoň za to,\" řekla dnes Maradová.

Ministr zemědělství Marian Jurečka umožnil úřadu již loni v květnu navýšit počet zaměstnanců o 130, úřad totiž nestíhal vyřizovat restituční žádosti. Další navyšování počtu zaměstnanců ředitelka neočekává.

\"Já si nemyslím, že výkonnost lze zvyšovat pouze narůstajícím počtem zaměstnanců, je třeba udělat i řadu jiných manažerských zásahů,\" poznamenala. Zefektivnit práci úřadu by podle ní mohlo například správné nastavení procesů a kontrolních mechanismů, odstranění některých duplicit či zjednodušení administrativy při využití nových informačních technologií.

SPÚ spravuje a prodává státní zemědělský majetek, což do konce roku 2012 dělal Pozemkový fond ČR, a vykoná veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. To zajišťovala soustava pozemkových úřadů. Významnou částí jeho agendy tvoří církevní restituce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK