Kurz koruny k dolaru kolísal,oslabil nad 25 Kč a pak zase posílil

23.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Koruna během dneška k dolaru po téměř deseti letech prolomila hranici 25 korun. Postupně ale opět začala posilovat a k 17:00 byla na 24,68 Kč/USD. Oproti čtvrtečnímu závěru tak sice oslabila o tři desítky haléřů, ale pád zmírnila. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Česká měna následovala euro oslabující k dolaru po čtvrtečním prohlášení Evropské centrální banky, že bude měsíčně vydávat v přepočtu asi 1,7 bilionu korun na podporu ekonomiky eurozóny.

 

Kurz koruny k dolaru se nejprve v průběhu dnešního obchodování propadl až na 25,01 Kč/USD. Naposledy byla česká měna nad hranicí 25 korun v létě roku 2005. \"Během jediného týdne koruna vůči dolaru ztratila dvě procenta. Za tento vývoj ale tuzemská měna nijak zásadně nemohla, svezla se s padajícím eurem na globálním trhu,\" sdělil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Euro a s ním i koruna začaly ztrácet na dolar ve středu, když Evropská centrální banka oznámila, že chce zahájit takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje tisknutí nových peněz a nákupy vládních dluhopisů.

\"Euro dnes oslabilo na svá jedenáctiletá minima na hladinu 1,111 USD/EUR. Pak ale část ztrát stáhlo a vrátilo se nad 1,12 USD/EUR,\" uvedl analytik Jiří Cihlář ze společnosti Next Finance. Podobně část ztrát k dolaru umazala i koruna, takže nakonec uzavírala oproti čtvrtku jen se ztrátou 29 haléřů na 24,68 Kč/USD. K euru dokonce mírně posílila, a to o deset haléřů na 27,73 Kč/EUR.

Podle Cihláře ale bude propad eura k dolaru pokračovat. Kromě oznámení centrální banky způsobuje pnutí na finančních trzích také situace v Řecku, které čekají předčasné parlamentní volby. \"Předvolebním průzkumům vládne krajně levicová strana Syriza. Ta láká Řeky na to, že zruší úsporná opatření diktovaná Bruselem,\" sdělil analytik.

Koruna slábnoucí k dolaru prodraží Čechům některé zboží a služby. Podle obchodníků oslovených ČTK například během několika týdnů zdraží počítače i elektronika z Asie. Již v únoru by ceny některých produktů mohly být až o desetinu vyšší. Zdraží pravděpodobně i exotické zájezdy, zvýšení cen by mohlo dosáhnout sedmi až deseti procent.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:00 Kč/EUR 27,83 27,73 Kč/USD 24,39 24,68

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK