Nodom chce stavět kontroverzní bytové domy na Chodovci už za rok

23.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Ruský investor Nodom CZ chce začít stavět čtyři třináctipodlažní bytové domy na pražském Chodovci už příští rok. Nové stavby mají navázat přímo na už stojící panelové domy, mají totiž vyrůst na jejich štítové stěny. Investor nyní požádal o posouzené vlivu projektu nazvaného Bytový soubor Rezidence Nodom na životní prostředí (EIA), zjistila ČTK. Místní proti záměru dlouhodobě bojují.

Firma plánuje mezi ulicemi Milínská a Klapálkova v Praze 11 ve třech etapách postavit celkem 189 bytů, 13 nebytových prostor a 211 parkovacích stání, částečně ukrytých v podzemních prostorách. Na střeše parkovacího domu slibuje vybudovat dětské hřiště a odpočinkové plochy. Zahájit stavbu prvního domu chce Nodom CZ už příští rok, dokončení celého projektu plánuje na rok 2020.

Obyvatelé okolních domů proti stavbě už několik let intenzivně bojují. Záměr několikrát odmítla i městská část Praha 11. Obec je však jen jedním z účastníků řízení a její názor není rozhodující. Investor se přesto nevzdával a údajně stupňoval svůj nátlak na místní.

\"Dalo by se to krátce shrnout, povolte nám novou výstavbu, my potom vám nebo obci převedeme do vlastnictví ostatní, pro nás již nepoužitelné, pozemky okolo domů, chodníky i komunikaci. Pokud nebudete souhlasit, my si výstavbu stejně prosadíme a navíc vám následně zpoplatníme naše pozemky, kde v současné době parkujete. Samozřejmě, že vám také nic do vašeho vlastnictví nepřevedeme a vy budete mít dále do vašich domů přístup jen přes naše pozemky,\" napsal před loňskými komunálními volbami nynější zastupitel Tibor Kováč z ANO.

Existenci nabídky potvrdila také neúspěšná kandidátka do místního zastupitelstva, Radka Soukupová ze STAN. \"Investor na jednání, které zprostředkovali členové výboru pro územní rozvoj, přišel s nabídkou: Za souhlas s výstavbou bezplatně daruje společenstvím vlastníků pozemky pod jejich domy a zároveň parkovací místa. Městské části je pak ochoten věnovat stávající ´veřejné´ komunikace: chodníky, ulici. Zástupce investorů Borodin Muzaev konstatoval, že pro stávající obyvatele je lepší takovýto ´špatný mír´ než ´dobrá válka´,\" napsala na stranickém webu Soukupová.

Firma se ke svému záměru na Chodovci ani odporu místních nevyjadřuje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK