Řecko musí ctít dohody, pokud chce pomoc, řekl šéf Bundesbanky

25.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Atény 25. ledna (ČTK) - Řecko bude i nadále potřebovat pomoc a dostane ji pouze tehdy, že bude ctít smlouvy s mezinárodními věřiteli. V rozhovoru v německé veřejnoprávní televizi ARD to dnes řekl šéf německé centrální banky Jens Weidmann. Dodal přitom, že je v zájmu řecké vlády, aby učinila nutné reformy.

\"Věřím, že je i v zájmu řecké vlády dělat to, co je nutné, aby se tam vypořádali se strukturálními problémy,\" řekl Weidmann. Deutsche Bundesbank, jak zní oficiální název německé centrální banky, má nejen v Evropě značný respekt. Krom toho hraje klíčovou roli v jednáních o pomoci Řecku.

\"Doufám, že nová vláda nezpochybní to, co se (od Řeků) očekává a čeho již bylo dosaženo,\" dodal. Nový kabinet by podle něj neměl dávat sliby, které Řecko nebude schopno splnit.

V Řecku se dnes konaly předčasné parlamentní volby a první odhady ukazují, že v nich přesvědčivě zvítězila levicová opoziční strana SYRIZA. Ta chce mimo jiné vyjednat zmírnění drakonických podmínek, které od Řeků žádají mezinárodní věřitelů výměnou za to, že už léta zemi drží finančně nad vodou. Řecku už v roce 2010 hrozil státní bankrot.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK