AEW Europe odkoupila areál v Dobrovízi s halou pro Amazon

26.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Společnost AEW Europe odkoupila od developerské firmy Panattoni Europe logistický park v Dobrovízi u Prahy, jehož součástí je i budovaná obří hala pro americký internetový obchod Amazon. Areál o pronajímatelné ploše 255.000 metrů čtverečních získala AEW Europe prostřednictvím svého fondu Logistis za 150 milionů eur, tedy přibližně za 4,2 miliardy korun. Informaci o transakci dnes ČTK potvrdil šéf tuzemské Panattoni Pavel Sovička. Panattoni Europe má zůstat správcem parku.

Areál je umístěn poblíž Letiště Václava Havla na rychlostní komunikaci R6 a nedaleko pražského okruhu. Součástí parku je samostatně stojící hala o rozloze 125.000 metrů čtverečních, která je nyní ve výstavbě a je plně předpronajatá společnosti Amazon. V distribučním centru Amazonu by mělo najít stálou práci až 2000 lidí a k tomu má vzniknout dalších 3000 sezonních pracovních míst. Nákladní dopravu směřující do logistické zóny má odklonit obchvat obce, na jehož stavbu vláda vyčlenila 85 milionů korun.

Dokončení obří haly je plánováno v létě. \"Budova, kterou zde připravujeme, bude největším samostatně stojícím průmyslovým objektem, který byl kdy v České republice po roce 1989 postaven. Kontrakt je výsledem dlouhodobé spolupráce našich společností. Jsme potěšeni tím, že vedle výstavby parku nám AEW svěřila jeho správu,\" uvedl Sovička.

Zbývajících 130.000 metrů čtverečních tvoří sedm budov nabízejících moderní logistické prostory. Čtyři z nich o celkové rozloze 102.000 metrů čtverečních jsou uzpůsobené pro více nájemníků.

Transakce je první akvizicí fondu Logistis v Česku. Navazuje na nedávné navýšení kapitálu, při kterém AEW Europe získala do svého fondu 834 milionů eur (asi 23,2 miliardy korun). Fond plánuje vybudovat portfolio prvotřídních logistických parků v předních lokalitách napříč hlavními logistickými centry kontinentální Evropy. Portfolio Logistis nyní tvoří 1,4 milionu metrů čtverečních moderních logistických ploch ve Francii, Itálii, Španělsku, Belgii a Německu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK