Smlouvy obcí a krajů o dotacích a výpomoci budou veřejné

26.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Obce a kraje budou muset od července zveřejňovat část smluv o dotacích a finančních výpomocích. Normu, která má podle vlády přispět k boji proti korupci a umožnit kontrolu nakládání s penězi, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Veřejné budou smlouvy nad 50.000 korun. Částku zvýšila Sněmovna, vláda původně navrhovala 10.000 korun. Dohody budou úřady zveřejňovat na svých úředních deskách umožňujících dálkový přístup, tedy na internetu. Přístupné budou nejméně tři roky. Porušení povinnosti bude správním deliktem, za který bude hrozit až milionová pokuta.

Novela takzvaných malých rozpočtových pravidel taky upravuje náležitosti žádosti o poskytnutí dotace nebo návratné finanční výpomoci a příslušné veřejnoprávní smlouvy. Nynější norma pro to pravidla nestanoví.

Předloha obsahuje rovněž úpravy související s administrací evropských fondů a zjednodušení vykazování některých výdajů paušální částkou. Úřady nebudou ukládat odvody za porušení rozpočtové kázně, pokud nepřesáhnou 1000 korun. Tato ustanovení budou účinná dřív než v červenci, a to 15 dní od zveřejnění předpisu ve Sbírce zákonů.

Obdobný návrh zákona byl zpracován již v roce 2012 a Sněmovna jej dostala na jaře 2013. Kvůli předčasnému rozpuštění dolní komory poslanci novelu neprojednali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK