Ruský rubl v obavám z nových sankcí výrazně oslabil

26.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 26. ledna (ČTK) - Ruský rubl dnes výrazně oslabil a dolů se vydaly i ruské akcie. Finanční trhy tak reagují na zostřené boje na východě Ukrajiny a také na hrozbu rozšíření sankcí, které na Moskvu kvůli ukrajinské krizi uvalily západní země.

 

Kolem 16:30 SEČ vykazoval rubl vůči dolaru pokles o tři procenta na 66,23 RUB/USD. Vůči euru pak ruská měna ztrácela 3,5 procenta na 74,71 RUB/EUR.

Washington i Brusel nyní zvažují nové sankce vůči Rusku, které viní z podpory separatistů bojujících s ukrajinskou armádou. \"Riziko nových sankcí vůči Rusku v důsledku zhoršující se situace na Ukrajině vytváří na ruskou měnu silný tlak,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Ivan Kopejkin ze společnosti BKS Express.

Index moskevské akciové burzy MICEX ztrácel asi dvě procenta na zhruba 1639 bodů. Dolarový index ruských akcií RTS odepisoval dokonce pět procent na 780 bodů.

Na Ukrajině zuří nejtvrdší boje od loňského září, kdy bylo uzavřeno příměří. Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg dnes prohlásil, že Rusko podporuje separatisty na východě Ukrajiny dodávkami velkého množství těžkých zbraní. Současně Moskvu vyzval k okamžitému ukončení podpory separatistů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK