IBM popírá zprávy, že chce propustit více než 100.000 lidí

26.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 26. ledna (ČTK) - Americká technologická společnost International Business Machines (IBM) dnes popřela zprávu časopisu Forbes, že se chystá propustit zhruba čtvrtinu zaměstnanců, což by bylo více než 100.000 lidí. Informovala o tom agentura Reuters.

 

Firma avizovala určité snižování počtu zaměstnanců již minulý týden, neposkytla však žádné podrobnosti. Dnes nicméně sdělila, že toto opatření se bude týkat jen \"několika tisíc\" zaměstnanců, tedy pouze \"malého zlomku\" toho počtu, který uvádí Forbes.

Zpráva zveřejněná na internetových stránkách časopisu Forbes tvrdila, že společnost IBM by mohla zrušit až 112.000 pracovních míst. To by představovalo dosud největší propouštění v tomto podniku, který zaměstnává přes 400.000 lidí.

\"IBM spekulace nekomentuje, a to ani ty, které jsou směšné či neopodstatněné,\" uvedla firma v e-mailové zprávě, kterou zaslala agentuře Reuters. \"Pokud by si kdokoli ověřil veřejně dostupné informace, nebo se nás prostě zeptal, věděl by, že IBM již oznámila, že úprava počtu pracovní síly si vyžádá jednorázové náklady 600 milionů dolarů (15 miliard Kč). To odpovídá několika tisícům lidí, tedy malému zlomku toho, o čem bylo informováno,\" dodala.

Podle jednoho z analytiků, na něhož se odvolává Reuters, uvedené náklady naznačují zrušení zhruba 8000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK