Babiš je proti jakémukoliv prolomení těžebních limitů

29.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá jakékoliv prolomení těžebních limitů. Podle něj to není potřeba, protože většina uhlí se v Česku mění na elektřinu, která se vyváží. Řekl to dnes ČTK. Proti takovému prolomení, které by znamenalo bourání domů v Horním Jiřetíně, je i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dnes oznámil, že bude při jednání vlády o takzvaných těžebních limitech prosazovat variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s částečnou úpravou limitů na dole Československé armády (ČSA). Tato varianta počítá se zbouráním asi 170 domů v Horním Jiřetíně.

Babiš ČTK řekl, že je proti jakémukoliv prolomení. \"Nevidím důvod něco prolamovat. Pokud nám nikdo nevysvětlí, proč se naše uhlí mění na elektřinu, která se vyváží do Německa, tak my jako hnutí s tím budeme mít problém a nebudeme s tím souhlasit,\" uvedl. Podle něj není nutné povolit těžbu ani v dole Bílina, který patří státnímu podniku ČEZ. Podle Babiše zatím ČEZ tyto zásoby nepotřebuje. Za dnešní demonstrací horníků, kteří chtějí prolomení s úplným zbouráním Horního Jiřetína, vidí Babiš tlaky soukromých společností na jejich zaměstnance.

\"Bourání Jiřetína bez souhlasu majitelů nemovitostí nepovažuji za reálné. S Bílinou asi nebude problém. Je ale třeba říci, na co a kam půjde uhlí. Jestli na elektřinu, kterou při nízkých cenách vyvážíme, do tepláren a podobně,\" napsal ČTK Bělobrádek.

Opoziční TOP 09 nesouhlasí s jakýmkoli prolamováním limitů, které by znamenalo bourání domů v Horním Jiřetíně. \"Teoreticky si umíme představit diskusi o obnovení těžby na dole Bílina. Tam by to ale záleželo na podmínkách, za kterých by to bylo povoleno,\" řekl ČTK Kalousek, podle něhož by tato varianta ale nejspíš nebyla pro těžaře zajímavá. \"Ale cokoliv se týká bourání Horního Jiřetína, prolamování limitů v dole ČSA, tam jsme zásadně proti,\" dodal.

sdv fln rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK