Řecká ekonomika loni podle institutu IOBE stoupla o procento

29.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 29. ledna (ČTK) - Řecká ekonomika loni vykázala růst zhruba o jedno procento, podpořil ji zejména cestovní ruch. Uvedl to dnes přední řecký ekonomický institut IOBE s tím, že letos by mohlo tempo hospodářského růstu zrychlit na 2,3 procenta. Prognóza ale nezohledňuje politické změny, které provádí nová vláda, ani nejistotu ohledně výsledku jednání s mezinárodními věřiteli.

IOBE původně předpovídal, že loňský růst dosáhne 0,7 procenta. Odhady mezinárodních věřitelů Řecka předpokládají, že ekonomika loni stoupla jen o 0,6 procenta. Hlavními věřiteli je Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF).

V roce 2013 se hrubý domácí produkt Řecka podle údajů tamního statistického úřadu snížil o 3,3 procenta. Zaznamenal tak šestý celoroční pokles za sebou. V loňském prvním čtvrtletí nicméně ekonomika stoupla a v růstu pokračovala i v dalších dvou kvartálech. Předběžné údaje o vývoji ve čtvrtém čtvrtletí zveřejní úřad 13. února.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Výměnou za úvěrovou pomoc musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

V nedělních parlamentních volbách zvítězila levicová strana SYRIZA, která se staví proti úsporným opatřením souvisejícím s mezinárodní finanční pomocí. Hodlá požadovat změnu podmínek záchranného programu a odpis velké části řeckého dluhu. Tyto požadavky by mohly dostat Řecko do sporu s ostatními členy eurozóny a zároveň ohrozit členství Řecka v měnové unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK