Personální agentury: ČR bude čelit silnému nedostatku odborníků

29.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Česká republika bude v horizontu 25 let čelit katastrofálnímu nedostatku špičkových odborníků. Na trhu práce již nyní citelně chybí lidé s technickým vzděláním od učňovských oborů po vysokoškolské. Shodly se na tom personální agentury oslovené ČTK. Celosvětově jsou podle nich na prvních příčkách nedostatkových profesí řemeslníci.

 

\"Po generaci tzv. Husákových dětí zaznamená ČR obrovský demografický propad, což bude mít za důsledek personální krizi podniků i státního sektoru. V ČR žije nejvyšší počet lidí ve věku 30 až 35 let. Tito lidé budou s kariérou končit přibližně za 25 let, a tedy mezi lety 2030 a 2040 nastane mohutná krize na pracovním trhu. Bude nám zoufale chybět lidský kapitál a hlavně vysoce kvalifikovaní pracovníci,\" uvedl Jozef Papp z firmy Stanton Chase, jež se specializuje na vyhledávání vrcholových manažerů.

Nedostatek lidí s technickým vzděláním roste již mnoho let, doplnil marketingový manažer ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Chybí podle něj především IT specialisté a strojní inženýři. Pravděpodobně nejinzerovanější typ pracovního místa, který může mít mnoho podob od telemarketingového pracovníka v call centru přes prodejce finančních produktů až po obchodníka v IT nebo inženýringu, je pozice obchodního zástupce.

S nedostatkem lidí se stále více potýkají i zdravotnictví a školství. \"Restaurace velmi těžko hledají kuchaře a dopravci nemají dostatek řidičů. V průmyslu chybí až 150.000 nástrojářů, obráběčů, svářečů, techniků a mechaniků. Třeba i rok firmy hledají vhodného technologa, procesního inženýra nebo inženýra kvality,\" dodal.

Pro udržení současné úrovně HDP bude podle Pappa potřeba přinejmenším stejný počet lidí v produktivním věku jako dnes. Navíc specializované obory postihne nedostatek kvalifikovaných pracovníků. \"V Německu je kvůli tomu poprask už teď, protože mají věkovou pyramidu posunutou přibližně o osm až deset let dopředu,\" podotkl Papp.

Na vysoké technické školy se podle Halbrštáta mladí lidé hlásí stále více, poptávka na trhu je ale taková, že to zdaleka nestačí. O řemeslné obory není zájem vůbec a silná generace řemeslníků vyučených ještě za minulého režimu již nyní odchází do důchodu a náhrada za ně není. Za 20 let budou v důchodu všichni a teprve pak nastane opravdový problém, upozornil Halbrštát.

Zároveň podle něj nebude možné řemeslníky a odborníky získávat jednoduše ve východní Evropě nebo Asii jako dnes. Jejich země se totiž velmi rychle rozvíjejí a bohatnou, takže již nebudou mít živitelé rodin takovou potřebu opouštět rodiny a vydělávat v zahraničí.

V roce 2013 ubylo v ČR 3700 lidí, příčinou byla převaha úmrtí nad porody a větší počet lidí stěhujících se do zahraničí. Statistiky nezachrání ani imigranti. \"Dlouhodobě je na našem trhu jen malé množství takzvaných vysoce kvalifikovaných imigrantů, tedy těch, kteří patří ke skutečným kapacitám. Tito lidé dávají přednost především Kanadě, Velké Británii a USA,\" poznamenal Papp.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK