Novinky v přihláškách a přijímacích zkouškách na SŠ

31.01.2015 | , ChrisFromParis
Studentské centrum



Jaro bývá ve školním prostředí zmiňování nejčastěji kvůli maturitám a přijímačkám na vysoké školy. Jenže jde také o období, kdy se malí školáci snaží dostat na vysněnou střední školu. V páté, v sedmé a deváté třídě mají žáci základních škol šanci ucházet se o místo studenta na gymnáziu či střední škole. Tento rok navíc přináší změny v přihláškách i přijímacích zkouškách na SŠ. Pokud se vás to letos týká, čtěte pozorně.

Vyznejte se v přihlášce


Veškeré snažení o přijetí na střední školu začíná úspěšným vyplněním přihlášky. Jednou z řady novinek je barva formuláře. Růžový je určený pro uchazeče o denní formu studia, modrý pro zájemce o školy s talentovými zkouškami a zelený je pro ostatní formy studia. Žák si pro první kolo přijímaček může vybrat dvě střední školy nebo dva obory na jedné škole. V případném druhém kole počet škol není omezen. Obě školy se uvádí na každou přihlášku. Údaje o prospěchu na přihlášku potvrzuje základní škola.

Termín podání přihlášek na střední školy: 15. 3. 2015

Přijímačky v novém


Stále platí, že každá střední škola si může sestavit vlastní přijímací zkoušky. V případě gymnázií pak jde většinou o používání testů Scio a celá řada dalších škol přihlíží pouze k prospěchu ze základní školy. V posledním případě se pak žáci od pololetí nemuseli v podstatě učit a až do nástupu na další školu se po nich fakticky nic nechtělo. I tento důvod je argumentem pro jednotné přijímací zkoušky, jejichž pilotní testování bude letos probíhat. Od roku 2016 by je ministr školství chtěl zavést povinně na všech středních školách.

Co vás letos čeká


Letošní testování bylo pro střední školy zcela dobrovolné a k výsledkům mohou přihlížet podle vlastního uvážení. Nakonec se do testování jednotných písemných zkoušek zapojilo 60% škol. Většina z nich bude výsledky testů brát v potaz jen částečně. O váze těchto testů musí školy na svých internetových stránkách informovat do 31. 1. 2015. Jednotné testy, stejně jako státní maturity, organizuje Cermat. Didaktické testy se skládají ze dvou částí. Oba testy, z českého jazyka a literatury i ten z matematiky, budou trvat 60 minut. Pokud se přihlásíte na dvě školy, kde se bude testovat, podstoupíte jen jedny zkoušky, které se započítají do přijímacího řízení na obou školách.

Termín pro čtyřleté obory: 15. 4. 2015
Termín pro šesti a osmiletá gymnázia: 16. 4. 2015
Běžné zkoušky: v týdnu od 22. 4. 2015


Jak to vypadá v praxi?


K pilotnímu testování se například přidaly soukromé školy EDUCANET, které působí v několika městech. Tato síť škol se studijní formou gymnázia i odborným zaměřením přijímá běžně studenty na základě prospěchu z druhého pololetí 8. ročníku a prvního pololetí 9. ročníku ZŠ, případně ústního pohovoru. Jasně proto školy deklarují, že kritéria pro vyhodnocování přijímacích zkoušek si nastaví samy bez ohledu na výsledky pilotního testování a doporučení Cermatu. Naopak Dívčí katolická střední škola v Praze místo běžných přijímacích zkoušek stále upřednostňuje vzájemné poznávací rozhovory mezi dívkami.

Navštivte proto internetové stránky vašich favoritů mezi středními školami a ověřte si, zda se i vy zúčastníte pilotního testování jednotných přijímacích zkoušek.

Autor článku