Ruská ekonomika podle vlády klesne letos o tři procenta

31.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 31. ledna (ČTK) - Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se v letošním roce zmenší o tři procenta, uvedl dnes ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Nová prognóza ministerstva vychází z ceny ropy na úrovni 50 dolarů za barel. Předchozí, prosincová předpověď počítala s poklesem ruské ekonomiky o 0,8 procenta.

\"Znamená to pokles HDP, a to docela podstatný, asi o tři procenta,\" řekl Uljukajev o důsledcích poklesu cen ropy na světových trzích. Průmyslová výroba se má zmenšit o 1,6 procenta, namísto 1,1 procenta v předchozí prognóze. Naopak zvětšit se má - z 90 na 115 miliard dolarů - odtok kapitálu z Ruska, jakož i míra inflace, ze 7,5 na více než 13 procent.

Ministerstvo také předpovídá pokles reálných mezd o více než devět procent a reálných disponibilních příjmů obyvatelstva o šest procent. Důsledkem bude i pokles poptávky v maloobchodu o asi osm procent. Počítat lze i s jistým růstem nezaměstnanosti.

Ruské hospodářství stahují dolů západní sankce a ceny ropy. Hodnota rublu v loňském roce klesla o polovinu. Uljukajev nicméně připouští, že na problémy si Rusko zadělalo i samo tím, že neprovedlo strukturální ekonomické reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK