Největší banka v eurozóně Santander zvýšila zisk o 70 procent

03.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 3. února (ČTK) - Španělské bance Santander, která je největší bankou v eurozóně, stoupl ve čtvrtém čtvrtletí zisk o skoro 70 procent na 1,46 miliardy eur (40,4 miliardy Kč). Hospodaření banky podpořil nárůst půjček a nižší rezervy na ztrátové úvěry. Výsledek je ale nižší, než se čekalo.

Analytici očekávali, že čistý zisk v období od října do prosince dosáhne 1,47 miliardy eur. Čisté příjmy z úroků, které jsou pozorně sledovaným měřítkem, ale stouply o 11 procent a překonaly očekávání.

Takzvané čisté půjčky stouply meziročně o více než sedm procent, zatímco v roce 2013 klesaly, napsala agentura Reuters.

Santander sází na to, že zotavování na domácím trhu a na trzích jako Británie jí pomůže zvýšit zisk. Společnost zároveň prochází změnami ve vedení. Otěže firmy po zářijové smrti dlouholetého šéfa banky Emilia Botína převzala jeho dcera Ana. Bývalá šéfka britské divize banky již dala na vědomí, že nehodlá pokračovat v otcově strategii pravidelných akvizic. Chce ale zachovat přítomnost firmy na mnoha zahraničích trzích, která skupině pomohla ustát menší místní ekonomické krize.

Banka, která dosud odolávala tlaku investorů na zvýšení kapitálu, v lednu získala 7,5 miliardy eur z prodeje akcií a snížila dividendy o dvě třetiny, což vypovídá o ochotě Botínové pozměnit zavedené praktiky, které byly za jejího otce prakticky nedotknutelné, napsal list Financial Times.

Botínová dnes uvedla, že Santander neuvažuje o žádných akvizicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK