Euro kvůli slabému pokroku v jednání o řeckém dluhu klesá

04.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. února (ČTK) - Americký dolar se dnes zotavil k euru i ke koši šesti hlavních světových měn, ke kterému v úterý zaznamenal nejhorší jednodenní ztrátu za více než rok. Americkou měnu podpořil slabý pokrok v jednání o řeckém dluhu, který má negativní dopad na euro.

V 17:30 SEČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,5 procenta na 1,1417 USD, k japonskému jenu odepisovalo 0,4 procenta na 134,31 JPY. Dolar vůči jenu ale 0,1 procenta přidával a nacházel se na 117,67 JPY.

Dolarový index, který sleduje pohyb dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, dolar posílil o 0,39 procenta na 93,962 bodu. V úterý klesl o téměř jedno procento.

Jednání Řecka s věřiteli o nové dluhové dohodě zatím nevykazují známky pokroku. Obchodníci proto po úterním, podle některých až přehnaně vysokém prodeji dolarů začali americkou měnu opět nakupovat.

Dolar v posledních dnech oslabovaly také statistické údaje z USA, které ukazovaly na zpomalení růstu ekonomiky. Podle analytiků se pozornost trhů nyní zaměří na páteční údaje o vývoji nezaměstnanosti za leden. Analytici v anketě agentury Reuters odhadují, že v lednu vzniklo asi 234.000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK