Akcie v USA díky údajům z trhu práce dál rostou

06.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. února (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování dál mírně zpevňovaly. Investory na Wall Street povzbudily k nákupům příznivé údaje z domácího trhu práce. Širší index trhu míří k nejvýraznějšímu týdennímu přírůstku od loňského října.

Dow Jonesův index se kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) pohyboval kolem 17.923 bodů a získával asi 0,2 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,4 procenta a byl na 2070 bodech. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,35 procenta na 4782 bodů.

Počet pracovních míst v USA vzrostl v lednu solidním tempem a v předešlých dvou měsících navíc vzniklo mnohem více příležitostí, než statistici předtím odhadovali. Trh zpočátku na údaje reagoval váhavě, protože silné oživování trhu práce přibližuje dobu, kdy americká centrální banka (Fed) začne zvyšovat úrokové sazby. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že k tomu přistoupí možná už v polovině roku.

Index S&P 500 zaznamenává proti konci minulého týdne přírůstek 3,5 procenta. K růstu trhu tento týden výrazně přispělo prudké oživení světových cen ropy z šestiletých minim, které podpořilo akcie energetického sektoru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK