ERÚ: Ministerstvo vyčíslilo nedostatečně finanční dopady zákona

10.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Ministerstvo průmyslu nedostatečně vyčíslilo finanční dopady energetického zákona. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Podle ní se ministerstvo v odhadech mýlí opakovaně a při předkládání zákona ignorovalo řadu rizik. Ministerstvo v pondělí uvedlo, že novela zákona bude mít finanční dopad v řádu několika set milionů korun, s čímž ERÚ nesouhlasí. Aktuální vyjádření ministerstva ČTK shání.

\"Nad rámec našich povinností jsme proto oslovili regulované subjekty se žádostí o vyčíslení toho, kolik po nás budou chtít na základě novely požadovat peněz a co musíme promítnout do regulace,\" řekla dnes Vitásková.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka dříve uvedl, že podle neoficiálních informací, které má ERÚ od firem k dispozici, se náklady budou pohybovat okolo 150 miliard korun. Dnes dodal, že přesná čísla dopadů do cen pro zákazníky bude mít ERÚ po 15. únoru, do kdy ji mají regulované firmy náklady vyčíslit. Vitásková proto dnes vyzvala poslance, aby projednávání novely do konce února pozastavili.

Vláda v novele zákona například navrhuje, aby dodavatelé plynu a elektřiny museli zákazníky informovat o zvýšení cen, a nikoli o změnách cen, jak zní nynější zákon. Předloha mění i způsob platby poplatku za elektřinu z obnovitelných zdrojů. Zatím se platí podle spotřeby, nově se má platit podle kapacity hlavního jističe. Zákon je nyní ve sněmovně, kde po projednání ve výborech míří do druhého čtení.

ERÚ podle Vitáskové připravil vlastní pozměňovací návrh k \"energetickému balíčku\". Návrh úřadu by prý riziko zvýšení cen a nestability finančního trhu odstranil.

Ministerstvo v pondělí uvedlo, že novela omezený finanční dopad v řádu několika set milionů korun. \"Největším jednotlivým dopadem je zvýšení nákladů na provoz ERÚ o asi 86 milionů korun ročně, které souvisí s rozšířením jeho kompetencí o kontrolu obnovitelných zdrojů a dohled na trhem s energií,\" napsalo.

ERÚ po celou dobu přípravy zákona ministerstvo kritizoval, že s ním o podobě zákona dostatečně nekomunikuje. Novela je neustále upravována, jen na jednání Legislativní rady vlády byl materiál třikrát. Ve Sněmovně ho doprovází řada pozměňovacích návrhů, jen hospodářský výbor jich v pondělí projednal 189.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK