Řecko by prý mohlo hledat pomoc mimo eurozónu, například v Rusku

10.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. února (ČTK) - Pokud se nové řecké vládě nepodaří dojednat novou dluhovou dohodu s eurozónou, může hledat finanční pomoc jinde, například ve Spojených státech, Rusku nebo Číně. Uvedl to řecký ministr obrany Panos Kammenos.

\"To, co chceme, je dohoda. Pokud však dohoda nepřijde a my uvidíme, že Německo zůstává neoblomné a chce rozházet Evropu, potom je naší povinností přejít k plánu B. Plán B je získat finance z jiného zdroje,\" řekl Kammenos. \"Mohly by to být nejlépe Spojené státy, mohlo by to být Rusko, mohla by to být Číně nebo další země,\" dodal.

Kammenos je vůdcem pravicové strany Nezávislí Řekové. Ta je koaličním partnerem levicové strany SYRIZA, která zvítězila v lednových parlamentních volbách.

Atény nyní chtějí s eurozónou dojednat nové podmínky, které by Řecku umožnily omezit úsporná opatření spojená s mezinárodním záchranným programem. Především Německo však trvá na tom, aby Řekové splnili to, k čemu se v minulosti zavázali.

Nový řecký premiér Alexis Tsipras začátkem února uvedl, že Řecko se nehodlá obrátit na Rusko s žádostí o finanční pomoc. Ruské agentury nicméně v pondělí s odvoláním na zdroje z tamní vlády uvedly, že řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias bude ve středu v Moskvě jednat se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Nová řecká vláda se nedávno distancovala od kritiky adresované Evropskou unií Moskvě kvůli zhoršující se krizi na Ukrajině.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Výměnou za úvěrovou pomoc musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK