Výrobci nápojů Coca-Cola klesl čtvrtletní zisk o 55 procent

10.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta (USA) 10. února (ČTK) - Největšímu světovému výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 55 procent na 770 milionů dolarů (18,9 miliardy Kč). Ve výsledcích se mimo jiné nepříznivě odrazil silnější kurz dolaru, který firmě snížil tržby ze zahraničí.

Čistý zisk na akcii se ve čtvrtletí snížil na 17 centů, zatímco ve stejném období předloni činil 38 centů. Celkový čistý provozní příjem pak klesl o dvě procenta na 10,87 miliardy dolarů.

Coca-Cole v poslední době klesaly zisky i tržby, na což americký podnik zareagoval omezováním výdajů. Loni v říjnu uvedl, že plán snížení nákladů do roku 2019 zvyšuje na tři miliardy dolarů, trojnásobek proti původnímu únorovému předpokladu.

Na začátku letošního ledna Coca-Cola uvedla, že v rámci plánů na snižování nákladů propustí v příštích měsících 1600 až 1800 lidí. Celkem jich podnik zaměstnává přes 130.000.

Výkonný ředitel Muhtar Kent v dnes zveřejněné výsledkové zprávě podotkl, že firma udělala pokrok v uskutečňování \"strategických plánů\", které oznámila v říjnu. Rok 2015 ale dál vnímá jako přechodový. Přínos již dříve ohlášeních opatření se totiž projeví až za nějakou dobu, zatímco makroekonomické podmínky jsou \"nejisté a nestabilní\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK