Šéf Rosněfti kritizuje OPEC, varoval před možným nedostatkem ropy

10.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. února (ČTK) - Šéf ruské společnosti Rosněfť Igor Sečin dnes kritizoval politiku Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Nižší produkce suroviny, která je důsledkem poklesu cen, může vést už v letošním čtvrtém čtvrtletí k nedostatku nabídky na trhu, uvedl Sečin na každoročním fóru v Londýně. Rosněfť je největším producentem ropy v Rusku.

Ceny ropy na světových trzích loni prudce klesly. Jejich propad se ještě prohloubil, když OPEC v listopadu rozhodl neomezit těžbu, aby si udržel podíl na trhu. Někteří představitelé kartelu kritizovali nečlenské státy, jako je například Rusko, Mexiko a Kazachstán, ale i producenty ropy z břidličných hornin v USA, a svalovali na ně vinu za nadměrnou nabídku ropy na trzích.

Sečin dnes prohlásil, že OPEC ztratil vliv. Rozhodnutí kartelu nechat ceny dál klesat podle něj vedlo k destabilizaci trhu. \"Podíl členů OPEC je poměrně stabilní kolem 39 procent,\" citovala Sečina agentura Reuters. \"Tato organizace ztratila jednotu svých členů a v některých případech některé ze svých členů nerespektuje,\" řekl.

Rusko je největším producentem ropy na světě, loni země těžila v průměru 10,58 milionu barelů denně, což byl rekord v postsovětském období. Ropa je pro Rusko klíčovým zdrojem příjmů, v současnosti ale mají na těžbu nepříznivý vliv jednak nízké ceny, jednat západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes předpověděla, že bude určitou dobu trvat, než se v dodávkách výrazněji projeví omezování investic do těžby, které je důsledkem nízkých cen. Odvětví těžby ropy v USA se podle ní podaří propad cen do velké míry přestát bez úhony. Rusko naopak bude v rámci tohoto odvětví zřejmě tratit nejvíce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK