ING má nižší zisk, banka ale po sedmi letech vyplatí dividendy

11.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 11. února (ČTK) - Zisk nizozemské finanční skupiny ING v posledním čtvrtletí loňského roku kvůli jednorázovým vlivům klesl a nedostál očekáváním analytiků. Společnost ale v dnešní zprávě oznámila, že za letošní rok poprvé po sedmi letech navrhne znovu vyplatit akcionářům dividendy.

Zisk ING před zdaněním oslabil na 783 milionů eur (21,7 miliardy Kč) z 904 milionů eur ve stejném období předešlého roku. Podle společnosti ale výsledek zahrnuje náklady na restrukturalizaci v částce 375 milionů eur a negativní dopad přehodnocení dluhopisů a dalších finančních nástrojů v hodnotě 273 milionů eur.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že ING vytvoří za čtvrté čtvrtletí zisk 864 milionů eur.

ING loni v listopadu předčasně splatila poslední část ze státní pomoci deset miliard eur, kterou obdržela před šesti lety v době vrcholu finanční krize. Splacení pomoci otevřelo bance možnost začít vyplácet dividendu a uskutečňovat akvizice.

Banka uvedla, že za letošní rok zamýšlí vrátit akcionářům na dividendách nejméně 470 milionů eur, což by bylo 12 centů na jednu akcii. Tato částka se může zvýšit podle celoročního čistého zisku, z něhož chce ING vyplatit akcionářům minimálně 40 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK